7 iulie 2022

Cristian Buşoi: Salut lansarea în România a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cristian Buşoi: Planul Naţional de Cancer reprezintă garanţia că suntem toţi pentru unul în lupta cu această maladie. Implicarea Preşedintelui Klaus Iohannis este foarte importantă şi trebuie apreciată la justa sa valoare

Salut lansarea în România a Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

Ca responsabil al Programului de Sănătate al UE 2021-2027, preşedinte al Comisiei pentru Industrie şi Cercetare şi preşedinte al Intergrupului de luptă împotriva cancerului din Parlamentul European, am fost foarte implicat în dezbaterile la nivel european pe tema luptei împotriva cancerului şi apreciez efortul depus pentru conturarea acestei strategii lansate, ieri, la Bucureşti.

Implicarea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, în susţinerea şi promovarea Planului Naţional de Cancer reprezintă garanţia că acesta va fi implementat corect şi la timp şi că suntem toţi pentru unul în lupta cu această maladie, care ucide cel puţin 60 de mii de români, în fiecare an.

Am fost bucuros să văd că în Planul Naţional de Combatere a cancerului au fost prinse obiective importante pe care le-am susţinut şi promovat si eu în activitatea mea la nivel european: Registrul Naţional de Cancer, un fond pentru inovare, care să ofere acces la cele mai noi terapii disponibile pe piaţă, cu efecte secundare puţine şi campaniile de screening, esenţiale pentru depistarea bolii la timp şi salvarea vieţii pacienţilor bolnavi.

Sunt multe de făcut, problemele sigur că nu se rezolvă peste noapte, dar avem un start bun, asumat, şi finanţare fără precedent pentru a opri boala. 4 miliarde de euro sunt disponibili la nivel european pentru lupta împotriva cancerului, inclusiv prin Programul de Sănătate al UE (EU4Health), Programul de Cercetare al UE (Orizont Europa) şi Programul Europa Digitală. Este o sumă record, care arată că Europa este hotărâtă să învingă cancerul şi să sprijine pacienţii pe tot parcursul vieţii.

Avem patru direcţii clare de acţiune, pe care le vom implementa şi în România: prevenire, depistare timpurie, diagnostic – tratament şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor.

Programele naţionale de screening ar trebui să devină complet funcţionale de anul viitor, tot din 2023 pacienţii ar putea să îşi deconteze testările genetice, ceea ce oferă o şansă în plus la vindecare, iar până în 2024 ar putea fi finanţare îngrijirile paliative, care sunt un sprijin real, de necontestat pentru pacienţii bolnavi de cancer şi familiile lor.

Cancerul nu doar că afectează viaţa pacienţilor, a familiilor şi prietenilor celor care sunt diagnosticaţi cu această boală, ci pune o presiune uriaşă şi pe economie. Tocmai de aceea aveam nevoie de o strategie bună pentru prezent, care să folosească şi generaţiilor viitoare.

În ultimii doi ani, eforturile noastre s-au concentrat pe lupta împotriva COVID-19, un inamic necunoscut, care ne-a luat prin surprindere, dar căruia am reuşit să îi facem faţă, tocmai pentru că ne-am unit eforturile cu toţii şi în ţară şi în Europa. Într-un timp foarte scurt am găsit soluţii, iar astăzi avem mai multe vaccinuri sigure şi eficiente, dar şi tratament cu care să ne apărăm de SARS COV 2. Tot uniţi vom reuşi să facem faţă şi altor provocări imense: cancerul, tulburările de la graniţa de est a Europei şi schimbările climatice.

În lipsa unor măsuri concrete, se estimează că până în anul 2035, numărul cazurilor de cancer va creşte cu până la 25% în toată Europa, cancerul devenind principala cauză de deces în UE, cu un impact bugetar anual de 100 de miliarde de euro. Sunt convins că împreună vom reuşi să răsturnăm această statistică!

Cristian Buşoi, preşedinte al Comisiei Parlamentului European pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE), Raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE