30 septembrie 2022

Cristian Buşoi: Solicit CE să propună urgent un sistem de reglementare a preţurilor, în funcţie de fiecare tehnologie, care să funcţioneze în toată Uniunea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Salut decizia Preşedinţiei cehe a Consiliului UE de a organiza o reuniune extraordinară a miniştrilor Energiei, ce urmează sa aibă loc, mâine, la Praga.

În calitate de Preşedinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) din Parlamentul European voi sprijini, în limita atribuţiilor instituţionale pe care le am, adoptarea unor măsuri rapide, care să stabilizeze situaţia sectorului energetic european şi să consolideze siguranţa energetică a UE.

Uniunea Europeană are nevoie de un plan realist de optimizare a consumului de energie electrică, fără a perturba activitatea economică şi socială.

Insist că este nevoie de un nou design al pieţei de energie, care să răspundă provocărilor actuale şi viitoare ale sectorului şi invit Comisia Europeană să propună rapid cu un plan de modificare legislativă în acest sens. Actuala metodologie a preţului marginal (maximum adjustment price methodology) creşte artificial facturile, legând preţul gazului natural de cel al energiei electrice. Consider că metodologia preţului din ofertă este mult mai aproape de realităţile pieţei energetice europene şi de conceptul de piaţă liberă, funcţională, în interesul consumatorilor. Sunt convins că o astfel de schimbare nu va afecta investiţiile în sectorului de producţie de energie electrică cu emisii reduse de carbon şi nici planurile UE deja stabilite pentru 2030.

Până la adoptarea unui nou design de piaţă, solicit Comisiei Europene să propună la nivel comunitar un sistem de reglementare a preţurilor în funcţie de fiecare tehnologie, care să funcţioneze pentru toată Uniunea Europeană.

În cazul în care Comisia Europeană va propune şi un preţ reglementat maximal la nivel comunitar, acest nivel trebuie stabilit şi în funcţie de puterea de cumpărare din statele Europei Centrale şi de Est, un nivel de 200 euro/MW fiind, în opinia mea, mult prea mare. Solicit Comisiei Europene să recomande un sistem de sprijin social pentru consumatorii afectaţi de situaţia din energie, care să fie eficient şi acceptat la nivel comunitar.

Trebuie să rămânem uniţi în fata şantajului energetic venit dinspre Rusia şi să implementăm sancţiunile deja decise, dar şi strategia RePowerEU, care ne va ajuta să câştigăm independenţa de gazul rusesc.

Trebuie să comunicăm corect şi să analizăm în profunzime măsura de plafonare acum numai a gazului de provenienţă rusească. Este important să evităm să exonerăm Gazprom de obligaţiile contractuale de a livra gaz natural, în condiţiile agreate în contracte şi să le oferim cea mai mică scuză sau vreun pretext de a opri total fluxul de gaz, în această iarnă.

Trebuie să fie clar acestei companii că orice întrerupere contractuală unilaterală, ce va genera probleme sociale în Uniunea Europeană, ar putea fi considerat un act de terorism economic şi tratat ca atare.

Salut pregătirea statelor membre pentru perioada de iarnă şi le încurajez să acţioneze solidar şi unit. Este nevoie să finalizam rapid şi proiectele de infrastructură energetică strategice pentru UE, cum ar fi interconectorul de gaz natural dintre Grecia şi Bulgaria.

Sunt convins că prin solidaritate, pragmatism şi eficienţă vom depăşi cu bine această perioadă dificilă cu care ne confruntăm.

Cristian Buşoi,
Preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie din PE

Sursa foto Twitter