5 iulie 2022

Cristian Buşoi: UE poate prelua din experienţa de bune practici a Agenţiei de Cercetare şi Dezvoltare Biomedicală din SUA, care poate fi un model pentru Europa

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Am fost foarte onorat să mă întâlnesc şi să discut astăzi, la Washington, cu directorul Autorităţii de Cercetare şi Dezvoltare Biomedicală Avansată (BARDA), dr. Gary Disbrow şi echipa sa. BARDA este organismul care susţine abordarea integrată a dezvoltării vaccinurilor, medicamentelor, terapiilor şi instrumentelor de diagnosticare necesare pentru urgenţele de sănătate publică: accidentele chimice, biologice, radiologice şi nucleare (CBRN), pandemii şi boli infecţioase emergente (EID). Am discutat cu directorul BARDA despre măsurile pe care SUA şi UE le-au luat până acum pentru combaterea COVID-19 şi care sunt paşii de urmat, în continuare.

Pandemia a dus la luarea unor măsuri fără precedent în România, în UE şi în întreaga lume şi ne-a învăţat că numai o abordare unitară şi susţinerea continuă a investiţiilor în sănătate ne pot ajuta să facem faţă crizelor. La nivel UE ne-am asumat construirea unei Uniuni Europene a Sănătăţii, care implică de la sprijinirea inovării şi cercetării în medicină, până la cooperare transfrontalieră în caz de criză medicală şi consolidarea rolului Agenţiei Europene a Medicamentelor, care s-a aflat în prima linie în lupta cu SARS COV 2.

Modul de organizare şi funcţionare al BARDA din SUA poate fi un model pentru Autoritatea Europeană de Pregătire şi Răspuns pentru Situaţii de Urgenţă în Sănătate (HERA), care a fost lansată în UE, ca răspuns la pandemia COVID-19. HERA va garanta dezvoltarea, producerea şi distribuţia de medicamente şi vaccinuri, în caz de criză sanitară, dar şi a altor dispozitive medicale şi instrumente esenţiale, precum mănuşi sau măşti, care au lipsit în prima fază a crizei de coronavirus. Activităţile HERA se vor baza pe un buget de 6 miliarde euro din cadrul financiar multianual actual 2022-2027, o mare parte din bani fiind asiguraţi din NextGenerationEU.

Ca preşedinte al Comisiei pentru Industrie şi Cercetare din Parlamentul European şi responsabil pentru Programul de Sănătate al UE am încurajat şi voi continua să încurajez parteneriatul dintre UE şi SUA în domeniul medical şi al cercetării pentru Sănătate. Schimbul de experienţă dintre cei mai buni specialişti americani şi europeni va duce la o mai bună prevenirea a bolilor şi la găsirea unor soluţii optime pentru provocările de sănătate ale momentului.

Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlamentul European

Sursa foto: Twitter