8 octombrie 2022

Cristian Buşoi: UE trebuie să ajute Ucraina să îşi consolideze aprovizionarea şi independenţa energetică. Sancţiunile impuse Rusiei vor afecta veniturile Moscovei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comisia ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European, are misiunea de a ajuta Ucraina să îşi consolideze securitatea aprovizionării şi independenţa energetică.

Prioritatea noastră este sincronizarea cât mai rapidă a reţelei electrice ucrainene cu reţeaua continentală europeană. Aceasta ar trebui să includă şi sincronizarea reţelei electrice moldoveneşti, o altă ţară care doreşte să-şi poată alege viitorul energetic. De asemenea, trebuie să ne continuăm activitatea de livrare a gazelor către Ucraina prin capacitatea fizică inversă a fluxului de gaze de la vest la est. Trebuie să fim pregătiţi să facem faţă tuturor provocărilor generate de actualul război sângeros, pornit de Federaţia Rusă.

Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a fost invitata noastră astăzi la dezbaterile din Comisia ITRE. Împreună am discutat despre stocarea gazelor din Uniunea Europeană şi creşterea capacităţilor care să ne permită înmagazinarea lor. Astăzi, capacitatea UE este de numai 30%. Complet insuficientă pentru nevoia reală pe care o avem.

Europa nu mai poate rămâne dependentă de gazul rusesc. Acest lucru necesită, pe de o parte, creşterea capacităţii de stocare, dar şi creşterea cantităţii importurilor de gaz lichefiat. Trebuie să recunoaştem şi potenţialul energiei nucleare, considerată energie curată de Comisia Europeană şi să investim în infrastructura surselor regenerabile, precum energia solară şi energia eoliană.

La dezbaterea de astăzi comisarul Simson a transmis că „Ucraina şi-a decuplat reţeaua de energie electrică de la cea rusă pentru un test de izolare. Testul, planificat cu mult timp în urmă a coincis cu agresiunea militară, dar a mers bine şi a demonstrat că sistemul ucrainean poate funcţiona cu succes pe cont propriu”.

Kadri Simson a subliniat, de asemenea, că este într-un dialog permanent cu Guvernul de la Kiev şi şi-a exprimat sprijinul politic pentru sincronizarea reţelei ucrainene şi moldoveneşti cu Europa Continentală.

Sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, printre care şi interzicerea exportului de tehnologii specifice de rafinare către Rusia din Europa, vor afecta treptat veniturile Moscovei, a mai spus comisara Simson.

„Acest lucru va face mai dificilă şi mai costisitoare modernizarea rafinăriilor de petrol din Rusia. Aceste tehnologii sunt construite în Europa şi nu pot fi înlocuite cu uşurinţă la nivel global de alţi furnizori. Vom vedea că, în timp, va exista o diminuare a veniturilor din petrolul rafinat, care în 2019 a generat venituri de 24 de miliarde
de euro pentru Rusia”, a transmis Kadri Simson, la şedinţa Comisiei ITRE.

Comisia Europeană este pregătită să propună măsuri extraordinare în cazul unei creşteri a preţurilor care ameninţă rezilienţa socială şi economică a UE. În decembrie 2021, Comisia a propus o modificare a Regulamentului privind securitatea aprovizionării cu gaze pentru a permite achiziţiile publice comune de stocuri strategice, precum şi consolidarea solidarităţii între statele membre. Kadri Simson a transmis că, în contextul actual, este „esenţial ca pachetul din decembrie să fie
adoptat cât mai curând posibil”.

Comisia ITRE condamnă agresiunea militară rusă şi este alături de ucraineni în lupta lor pentru a-şi apăra ţara, viaţa şi libertatea. Le admirăm eroismul în apărarea valorilor noastre comune şi vom continua să facem tot posibilul pentru a-i ajuta în lupta lor pentru independenţă.

Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei ITRE din Parlamentul European