Publicat: 25 Noiembrie, 2013 - 11:20
Share

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a efectuat o vizită de lucru în Italia, în perioada 22- 24 noiembrie 2013.Pe agenda de lucru s-au aflat participarea la Conferinţa "Românii din Italia - repere identitare", organizată de Ambasada României din Italia şi prezenţa la recepţia de ziua naţionala a României, oferită de ambasada ţării noastre pe lângă Sfântul Scaun.
În cadrul evenimentului organizat pentru marcarea Zilei Naţionale -1 Decembrie, ministrul delegat Cristian David a transmis un mesaj de felicitare tuturor românilor din Italia.
Cu aceasta ocazie, demnitarul a declarat că se impune să rememorăm însemnătatea acestei zile de importanţa naţională, precizând că actul istoric de la 1 decembrie 1918 reprezintă sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, dorinţa de libertate şi unitate a poporului român.
La recepţia organizată de ambasada României pe lângă Sfântul Scaun au fost prezenţi înalţi prelaţi ai Bisericii Catolice, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, ambasadorul României în Italia, invitaţi de onoare.
Demnitarul român a participat şi la conferinţa "Românii din Italia - repere identitare", care s-a desfăşurat în data de 23 noiembrie 2013, în Aula Magna din cadrul Universităţii Roma 3.
La dezbateri au participat ministrul italian al integrării, Cecile Keynge, ambasadorul României în italia, rectorul Universităţii Roma 3, Mario Panizza şi 150 de reprezentanţi ai mediului asociativ românesc din Italia.
Evenimentul a avut ca obiectiv realizarea unui schimb de opinii şi informaţii de interes între autorităţile guvernamentale române, autorităţile guvernamentale italiene şi reprezentanţii comunităţii româneşti de pe întreg teritoriul Italiei.
Sesiunile de lucru au abordat subiecte de interes pentru comunitatea românească cum ar fi drepturile cetăţenilor români în Italia în calitate de cetăţeni comunitari şi procedurile de accesare a fondurilor puse la dispoziţie de către Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni.
În alocuţiunea sa, ministrul delegat Cristian David a salutat prezenţa ministrului integrării, Cecile Keynge şi a subliniat importanţa organizării unor astfel de întâlniri care să pună bazele unei colaborări bilaterale de lungă durată, stabilind un plan comun de acţiune în vederea soluţionării problemelor concrete cu care se confruntă comunitatea românească din italia.
"Este pentru prima dată când toate asociaţiile româneşti din Italia s-au întâlnit cu reprezentanţi ai celor două guverne, cel român şi cel italian, precum şi cu doi miniştri care au o responsabilitate directă faţă de această comunitate", a precizat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David.
De asemenea, oficialul român a exprimat necesitatea creării unui parteneriat între asociaţiile româneşti din Italia, pentru a articula o formulă de reprezentare, atât în relaţia cu autorităţile din România cât şi cu cele din Italia. "Suntem aici pentru a recepţiona mesajul dumneavoastră, pentru a gândi împreună şi a identifica soluţii", a ţinut să sublinieze ministrul delegat Cristian David.
Demnitarul român a mai vorbit şi despre modul în care sunt respectate identitatea, drepturile şi valorile spirituale ale comunităţilor româneşti şi a subliniat că acestea reprezintă o preocupare majoră pentru autorităţile române şi, în acelaşi timp, o prioritate în relaţia cu românii din afara graniţelor.
Ministrul italian al integrării a mulţumit organizatorilor şi a afirmat că românii formează cea mai mare comunitate străină din Peninsulă care ar trebui să fie încurajată să înţeleagă mai bine importanţa valorii ei politice, atâta timp cât românii au drept de vot în Italia.
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David a ţinut să sublinieze că, pentru a proteja prezenţa românilor din Italia, trebuie depuse toate eforturile pentru a înlătura etichetele injuste puse pe categorii de imigranţi pentru a combate orice formă de intoleranţă sau rasism.
În acelaşi timp, experţi ai Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, prezenţi la conferința "Românii din Italia - repere identitare", au prezentat procedurile de întocmire a cererilor de finanţare precum şi criteriile de eligibilitate în vederea accesării fondurilor nerambursabile destinate programelor, proiectelor şi acţiunilor implementate de asociaţiile româneşti.
Vizita în Italia a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni a mai cuprins şi participarea la Sfânta liturghie, oficiată la Episcopia Ortodoxă Româna a Italiei.