Publicat: 12 Februarie, 2014 - 07:53
Share

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, efectuează în perioada 9-13 februarie 2014 o vizită în Regatul Spaniei. Vizita ministrului delegat reprezintă o oportunitate pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale în contextul existenţei unui număr mare de români stabiliţi sau aflaţi la muncă pe teritoriul Regatului Spaniei. Programul vizitei include deplasări la Madrid, Sevilla şi Bilbao.
În cadrul vizitei la Madrid, ministrul delegat Cristian David a avut întâlniri cu ministrul muncii şi securităţii sociale în Guvernul spaniol, Fatima Banez Garcia, cu secretarul de stat pentru UE în Ministerul Afacerilor Externe şi al Cooperării, Inigo Mendez de Vigo, precum şi cu Jesus Fermosel Diaz, consilierul pentru afaceri sociale în guvernul Comunităţii Madrid.
În cadrul întrevederii dintre ministrul delegat Cristian David şi ministrul muncii şi securităţii sociale în Guvernul spaniol, Fatima Banez Garcia, s-a discutat despre realizarea unui cadru de programe care să prevadă cursuri de atestare a competenţelor socio-profesionale dobândite de români pe durata șederii în Spania, în scopul oferirii mai multor posibilităţi în cazul repatrierii voluntare, dar şi programe destinate inserţiei sociale a tinerilor sub 25 ani.
Totodată, în cadrul întâlnirii cu secretarul de stat pentru UE în Ministerul Afacerilor Externe spaniol, Inigo Mendez de Vigo, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a apreciat cooperarea la nivel bilateral dintre cele două state precum şi consolidarea dinamicii de cooperare şi excelentă coordonare la nivelul Uniunii Europene. La rândul său, secretarul de stat pentru UE, a manifestat apreciere pentru intensificarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. De asemenea, ministrul delegat Cristian David a exprimat satisfacţia Guvernului român pentru deschiderea totală a pieţei forţei de muncă în spaţiul UE pentru cetăţenii români, propunând totodată şi utilizarea instrumentelor UE în vederea facilitării integrării românilor în Spania.
În continuarea vizitei, ministrul delegat Cristian David a avut o întâlnire şi cu primarii localităţilor din Comunitatea Madrid, unde locuiesc aproape 25% din românii rezidenţi în Spania. Oficialităţile locale au apreciat că cetăţenii români s-au integrat repede în societate şi că elevii români obţin rezultate deosebite în şcolile din Spania. Totodată, discuţiile au evidenţiat faptul că prezenţa românilor contribuie în mod pozitiv la dezvoltarea socio- economică precum şi la îmbogăţirea patrimoniului cultural şi multilingvistic.
În cadrul întâlnirii cu primarii localităţilor din Comunitatea Madrid, ministrul delegat Cristian David a subliniat că Guvernul României susţine facilitarea procesului de integrare a românilor aflaţi în Spania şi recomandă comunităţii de români implicarea activă în procesele de decizii administrative, participarea la procesele electorale locale şi regionale.
Programul vizitei a cuprins şi o întâlnire cu consilierul pentru afaceri sociale în Guvernul Comunitătii Madrid, Jesus Fermosel Diaz. În cadrul întrevederii, ministrul delegat a afirmat că instrumentele cele mai eficiente pentru integrarea comunităţii româneşti în societatea spaniolă se află în coordonarea autorităţilor locale şi regionale. La rândul său, reprezentantul Guvernului Comunităţii Madrid, a informat partea română cu privire la implementarea, la nivel regional, a unor programe speciale de integrare care acordă o atenţie deosebită reinserţiei pe piaţa forţei de muncă. Ministrul delegat Cristian David a exprimat apreciere pentru modelul practicat de Comunitatea Madrid pentru integrarea cetăţenilor români, subliniind că îşi doreşte ca acest model să fie preluat şi de alte autorităţi locale spaniole.
În cadrul vizitei, oficialul român s-a întâlnit şi cu reprezentanţi ai mediului asociativ românesc din Regiunea Madrid şi Comunităţile autonome apropiate. Discuţiile au abordat teme de interes pentru comunitatea românească, printre care amintim: priorităţile Guvernului României pentru românii din afara graniţelor, programele de finanţare ale Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, situaţia copiilor din familiile de români care se întorc în ţară, care au nevoie de cursuri pentru reintegrarea în sistemul educaţional românesc, precum şi analizarea unor modalităţi alternative pentru facilitarea obţinerii datelor de la oficiile de pensii locale din România pentru românii rezidenţi în Spania.
Programul vizitei ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, va continua cu deplasarea la Sevilla, unde oficialul român are programate întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de români din Comunitatea Andalucia şi Regiunea Murcia. Demnitarul va avea întrevederi şi cu reprezentanţi ai Guvernului Autonom a Ţării Bascilor şi cei ai autorităţilor locale, la Bilbao.