21 mai 2022

Cristian Diaconescu (PMP): Recunoaşterea suveranităţii naţionale, câştigate cu sânge pe câmpul de luptă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Acum 143 de ani se încheia Tratatul de pace de la Berlin prin care se recunoştea, pe plan internaţional, independenţa României. Un eveniment crucial în cartea de istorie a ţării noastre, care a deschis drumul suveranităţii României, sub coroana lui Carol l. Pe plan extern se consfiinţeau cuvintele de aur ale lui Mihail Kolgălniceanu, din Parlament, pe 9 mai 1877: „Suntem îndependenţi, suntem o naţiune de sine stătătoare”.

Independenţa noastră nu a căzut din cer. Ea a fost câştigată, cu sânge, pe câmpul de luptă, prin participarea la războiul ruso-turc, împotriva cotropitorilor străini. În ciuda opoziţiei imperiilor care ne înconjurau şi doreau să ne ţină sub dominaţia lor, diplomaţia românească, sub coordonarea coroanei regale, a reuşit să smulgă marilor puteri, recunoaşterea suveranităţii României.

A fost încununarea unei lupte asidue, duse de o generaţie de aur a cărturarilor români, formaţi în şcolile de la Paris, Viena şi Berlin şi care au organizat revoluţia de la 1848 şi au dictat obiectivele naţionale pentru România modernă.

O lecţie de patriotism, poate greu de înţeles pentru românii de astăzi, crescuţi într-o ţară liberă, dar care poate da sens unei lupte continue pentru reîntregirea naţională. O moştenire care ne face datori în faţa istoriei şi care ne îndeamnă la responsabilitate naţională.

Comunicat de presă – Partidul Mişcare Populară (PMP)