Publicat: 3 Februarie, 2012 - 17:07

Prezentăm interpelarea senatorului Valer Marian adresată ministrului Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, privind apartenenţa la fostele structuri ale Securităţii:

"Având în vedere că aţi (re)devenit ministru al Afacerilor Externe în Guvernul României şi că reprezentaţi diplomaţia română în primul rând în relaţiile cu aliaţii ţării noastre din NATO şi din Uniunea Europeană, vă solicit să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:

1. Dacă înainte de 1989 aţi activat în fostele structuri ale Securităţii, iar ulterior aţi devenit ofiţer acoperit într-un anumit serviciu secret?

2. Dacă în perioada 1-30.06.1988, când eraţi judecător, aţi participat la un curs de specializare în activităţi de spionaj împotriva „blocului imperialist occidental", reprezentat de Statele Unite ale Americii şi de Comunitatea Europeană, care s-a desfăşurat la Centrul de perfecţionare a Securităţii de la Grădiştea (UM 0900), aflat sub comanda contestatului general Nicolae Pleşiţă?

3. Dacă aţi avut vreo legătură de rudenie cu generalul Gheorghe Diaconescu, fost prim-adjunct al procurorului general al României până în decembrie 1989, când a fost trimis de preşedintele Nicolae Ceauşescu să conducă ancheta împotriva revoluţionarilor de la Timişoara?

4. Dacă la cursul de la Centrul de perfecţionare a Securităţii de la Grădiştea l-aţi avut coleg pe procurorul Liviu Dăscălescu, nepotul ultimului prim-ministru comunist Constantin Dăscălescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii?

Solicit răspuns scris şi verbal".