Publicat: 1 Februarie, 2012 - 13:05

Eurodeputatul Cristian Preda sugerează partidelor parlamentare să încheie un pact care să limiteze influenţa partidelor anti-sistem.

"Trebuie să ne asumăm dificultăţile în mod public, să găsim o alternativă şi să ne aşezăm la masă cu Opoziţia, pentru a stabili calendarul electoral. Nu se mai pot face alegeri comasate, asta este o certitudine. Dacă alegerile vor fi ţinute în atmosfera pe care o trăim de câteva săptămâni, cu această ruptură din ce în ce mai mare între Putere şi Opoziţie, cu boicotul propus de Opoziţie, alegerile nu vor fi privite ca alegeri solide, consistente. Pentru ca alegerile să fie cu adevărat semnificative pentru peisajul nostru politic, trebuie să depăşim această neîncredere generalizată. Dacă alegerile ar avea loc în atmosfera de astăzi, ele ar fi contestate în mod radical de practic toate taberele", a declarat Cristian Preda, la RFI.

"Cred că este nevoie de un pact republican inteligent şi anume de o alianţă care să limiteze influenţa pe care o pot avea partidele anti-sistem. Trebuie să evităm repetarea scenariului România 2000, în care o forţă extremistă a avut o cincime din voturi. Există riscul ca o forţă anti-sistem să capitalizeze mişcările de stradă, să avem un soi de partid extremist radical, care să recupereze toate nemulţumirile la adresa clasei politice. (...) Mă tem că există întotdeauna înlocuitori şi ei sunt deja pe scenă. Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu este adevăratul pericol pentru buna guvernare şi pentru democraţia românească", a mai spus Cristian Preda.