4 octombrie 2022

Cristina Burciu: Banca Europeană de Investiţii sprijină construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Cluj

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O delegaţie a Băncii Europene de Investiţii (BEI), condusă de vicepreşedintele Christian Kettel Thomsen, a fost prezentă zilele trecute la Bucureşti, pentru a discuta serie de elemente privind sprijinul acordat României pe diferite sectoare de interes major. Una dintre pricipalele direcţii de acţiune ale participării BEI în ţara noastră este ajutorul oferit pentru construirea celor trei spitale regionale de urgenţă, din Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova.

Cu acest prilej, s-a discutat despre progresele însemnate făcute în ultima perioadă în edificarea acestui obiectiv de investiţii extrem de important pentru toată Transilvania, după aprobarea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 305 milioane de euro, pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj.

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va fi construit pe conceptul de clădire verde, sustenabilă, durabilă, cu un impact minim asupra mediului înconjurător.

Obiectivul va avea o eficienţă energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit şi emisii reduse de noxe. Investiţia, în valoare de circa 500 milioane euro, va fi realizată într-o perioadă de maxim şapte ani. Dotarea va fi de cea mai înaltă performanţă, dispunând de cele mai moderne echipamente tehnico-ştiinţifice şi aparatură medicală de ultimă generaţie.

Banca Europeană de Investiţii susţine în România proiectele care reduc decalajele de dezvoltare regională, consolidează competitivitatea economică şi îmbunătăţesc nivelul de trai al populaţiei. Împrumuturile acordate României din 1991 până în prezent sunt în valoare de peste 16 miliarde euro.

Delegaţia BEI a apreciat, totodată, progresul făcut de ţara noastră în ceea ce priveşte cele patru instrumente financiare din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 1,2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 95,8% din suma totală.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU
Comunicat de presă – deputat PNL Cristina Burciu