4 octombrie 2022

Cristina Burciu: Finalizarea hidrocentralelor abandonate, o şansă pentru revitalizarea sistemului energetic

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Parlamentul României
Camera Deputaţilor
Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal

DECLARAŢIE POLITICĂ: Finalizarea hidrocentralelor abandonate, o şansă pentru revitalizarea sistemului energetic

Majoritatea parlamentară care susţine Guvernul Nicolae Ciucă propune şi iniţiează soluţii concrete la problemele grave ale oamenilor şi ale economiei naţionale. În această idee, s-a mai făcut un pas pentru că România să dispună de o mai mare cantitate de energie electrică, să nu mai fie dependentă de importuri şi să îşi câştige, în cel mai scurt timp, independenţa energetică, mai ales în aceste vremuri zbuciumate provocate de războiul din Ucraina.

Camera Deputaţilor a adoptat în aceste zile proiectul legislativ privind finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a unor hidrocentrale abandonate. Investiţiile făcute în aceste unităţi sunt de sute de milioane de euro, iar această lege va permite continuarea lucrărilor, astfel încât edificarea lor să aducă plusul de energie electrică necesar sistemului naţional energetic.

Este cât se poate de evident că aveam nevoie de noi măsuri, de noi capacităţi energetice, de noi investiţii. România nu îşi mai poate permite să abandoneze amenajări hidrotehnice în care s-au investit sute de milioane de euro, bani publici, în actualul context, când deficitul de energie a aruncat preţurile în aer, iar viitorul nu ştim ce ne rezervă.

Legea votată de Parlament protejează şi mediul, în egală măsură, dar asigură cadrul legislativ pentru ca investiţiile aflate în derulare şi abandonate pe parcurs să fie finalizate. Acestea vor aduce suplimentar în sistemul energetic zeci de mii de MW lunar, energie verde şi, foarte important, în acest context delicat internaţional, mult mai ieftină, ştiut fiind faptul că electricitatea produsă de hidrocentrale este cea mai ieftină !

În egală măsură, sistemul nostru energetic va deveni astfel mai puternic, mai stabil şi mai fiabil, fapt care va aduce mai multă ordine şi stabilitate în aprovizionarea naţională cu energie.

Legea adoptată de majoritatea parlamentară prevede scoaterea din zona ariilor protejate a amenajărilor hidrotehnice, precum şi asigurarea unei distanţe de protecţie de 100 de metri între acestea şi restul ariei protejate. Într-o primă fază, vor fi reluate şi finalizate hidrocentralele de la Răstoliţa, Bumbeşti şi Dumitra, toate trei realizate în proporţii cuprinse între 90 şi 98%, în care deja s-au investit aproape 400 de milioane de euro de către statul român.

Salut adoptarea acestei legi şi sper ca ea să fie promulgată în regim de urgenţă de preşedinte, astfel încât lucrările să înceapă imediat, pentru ca, în cel mai scurt timp, hidrocentralele respective să producă energia necesară românilor.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

Declaraţie politică – deputat PNL Cristina Burciu