1 octombrie 2022

CRISTINA BURCIU: Guvernul Ciucă a aprobat finanţarea modernizării liniei de cale ferată Cluj Napoca – Episcopia Bihorului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat în ultima şedinţă a Executivului Hotărârea de Guvern nr. 25/2022 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”, lucrare de utilitate publică de interes naţional.

Conform acestui act normativ, finanţarea acestui proiect extrem de important pentru infrastructura României se va realiza din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., precum şi din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii. Valoarea totală a investiţiei este de peste 9,4 miliarde lei, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 48 de luni.

Electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor este un program inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar în urma finalizării investiţiei vom avea o legătură rapidă, de mare viteză, între Cluj Napoca şi graniţa cu Ungaria.

Potrivit HG 25, se vor electrifica şi reabilita 166 de kilometri de traseu de linie de cale ferată. Acest fapt va da posibilitatea unei rulări medii cu viteze maxime de 80 km/h, pentru transportul de marfă, şi de 120 km/h, pentru trenurile de călători, pe întregul tronson.

Marea majoritate a lucrărilor aferente acestui obiectiv investiţional major vor fi efectuate pe pe calea ferată existentă în prezent, excepţie fiind unele zone ce necesită mărirea razelor curbelor. În aceste condiţii, vor fi optimizate substanţial condiţiile şi regimul de circulaţie, asigurându-se, în acelaşi timp, parametrii eficienţi în vederea desfăşurării circulaţiei feroviare de mare viteză.

Salut cu bucurie adoptarea acestui act normativ, în speranţa că vom avea în cel mai scurt timp posibil o reţea feroviară modernă, demnă de un stat european care se respectă.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU