10 august 2022

Cristina Burciu: Guvernul sprijină companiile româneşti printr-o nouă schemă de ajutoare de stat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Guvernul Nicolae Ciucă a finalizat noua schemă de ajutor de stat, care va susţine, în mod real, finanţarea proiectelor de investiţii cu impact major în economie. De asemenea, un alt efect benefic al măsurii este diminuarea riscurilor de administrare ineficientă a resurselor umane şi financiare ale statului.

Iniţiativa vizează majorarea plafonului maxim al investiţiei la valoarea de cinci milioane de euro, în paralel cu introducerea unor sectoare eligibile, care asigură orientarea resurselor financiare alocate schemei de ajutor de stat către domenii de activitate generatoare de efecte multiplicatoare în economia naţională.

În plus, în schema de ajutor s-a mai introdus o prevedere extrem de importantă, respectiv ca analiza cererilor de acord pentru finanţările depuse să fie realizată într-o ordine determinată, pe baza unui punctaj stabilit în funcţie de criterii, care asigură atât atingerea obiectivului schemei, cât şi încadrarea în bugetul anual alocat sau în bugetul total al schemei, după caz.

În contextul conflictului din Ucraina, care provoacă dificultăţi economice şi probleme în aprovizionare, a fost modificată şi durata sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanţare la 30 zile lucrătoare. Acest fapt va da posibilitatea unui număr cât mai mare de operatori economici să pregătească şi să depună cererile de acord pentru finanţare. Pe cale de consecinţă, s-a modificat şi termenul maxim de analiză la 90 zile lucrătoare, atât pentru cererile de acord pentru finanţare, cât şi pentru cererile de plată, având în vedere numărul mare de solicitări depuse şi de capacitatea administrativă a serviciilor care analizează cererile respective.

Noua schemă de ajutoare de stat elimină numeroasele disfuncţionalităţi existente până acum, când majoritatea cererile depuse s-au referit la proiecte de investiţii al căror rezultat sunt produse sau servicii cu o valoare adăugată mică, incapabile să genereze un efect multiplicator. Din cauza lipsei de viziune şi a birocraţiei ilogice, se ajunsese ca dosarele depuse pentru proiecte de investiţii cu o valoare sub 5 milioane de euro să aibă o rată mare de respingere, de peste 70%.

Una dintre priorităţile guvernării este susţinerea companiilor româneşti, sens în care s-a impus aprobarea a patru programe noi de sprijin, însumând peste 7,5 miliarde de lei, măsuri complementare programului IMM Invest, finanţat cu alte 10 miliarde de lei. Împreună cu programul Prima Casă, sprijinul financiar pentru companiile româneşti a ajuns la aproape 4 miliarde de euro, doar în primul trimestru din 2022.

Valoarea respectivă va creşte însă semnificativ, odată cu noul pachet de măsuri economice, care va fi dezbătut în zilele următoare în cadrul Guvernului.

Deputat PNL Cluj,
Cristina BURCIU

Sursa foto: cdep