15 august 2022

Cristina Burciu: Medicii de familie vor primi finanţări pentru investiţii în renovarea şi dotarea cabinetelor medicale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Suma de peste 180 de milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi pusă la dispoziţia medicilor de familie din toată ţara, banii urmând a fi folosiţi pentru investiţii în renovarea şi dotarea cabinetelor medicale.

De aceste finanţări vor beneficia aproximativ 3.000 de medici de familie sau asocieri de cabinete medicale de medicină primară, care vor putea să demareze investiţii concrete, imediat după ce dosarele lor vor fi declarate eligibile.

Conform prevederilor legale, sumele vor fi utilizate pentru renovarea şi dotarea cu echipamente medicale, precum electrocardiograf digital, ecograf portabil, monitor funcţii vitale: frecvenţă cardiacă, tensiune arterială non-invazivă, pulsoximetrie, temperatură, spirometru digital, etc. De asemenea, medicii de familie beneficiari vor putea achiziţiona graţie acestor finanţări mobilier nou şi echipamente IT performante.

În vederea dotării cu echipamente şi mobilier, fiecare cabinet medical sau asociere de cabinete are acces la sume în valoare de 45.000 euro, fără TVA, în timp ce pentru renovare, se pot solicita fonduri de până la 15.000 euro, fără TVA.

Ghidul beneficiarului şi anexele aferente pentru investiţia în „Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară”, din cadrul Componentei 12 – Sănătate – Investiţia 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti, sunt publicate pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii, la secţiunea Apeluri PNRR Ministerul Sănătăţii – C12. Sănătate. Dosarele de finanţare se vor depune pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro, începând cu data de 4 august 2022.

Consider că investiţiile în dotarea cabinetelor medicale ale medicilor de familie sunt vitale pentru dezvoltarea societăţii şi a României, în ansamblu, în condiţiile în care, din nefericire, încă avem multe zone din ţară precare din punctul de vedere al asigurării serviciilor de sănătate de bază.

Extinderea serviciilor medicale de calitate, precum şi facilitarea accesului la consultaţii şi tratamente de specialitate pentru un număr cât mai mare de oameni, îndeosebi în zonele rurale, în cele montane şi izolate, va contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU Comunicat de presă – deputat PNL Cristina Burciu

Sursa foto Facebook Cristina Burciu