30 septembrie 2022

Cristina Burciu: Parlamentarii trebuie să continue iniţierea unei legislaţii prietenoase cu supravieţuitorii de cancer

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, un model de susţinere a tuturor celor care au depăşit această boală

Preşedintele României a promulgat Legea privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, în urma votării unui proiect legislativ iniţiat de PNL. Conform acestui act normativ, supravieţuitorii de cancer sunt persoanele care nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament, pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului, precum şi persoanele care au boala sub control, au puţine simptome şi care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică.

Legea nr. 18/2022 mai stipulează că, pentru a marca Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer, se vor organiza, la nivel naţional şi local, manifestări ştiinţifice, educative şi cultural-artistice, consacrate conştientizării şi informării cetăţenilor despre provocările şi soluţiile privind îmbunătăţirea calităţii şi creşterea duratei de viaţă a supravieţuitorilor de cancer.

De asemenea, în săptămâna premergătoare Zilei naţionale a supravieţuitorilor de cancer, autorităţile administraţiei publice centrale şi instituţiile publice vor desfăşura o serie de manifestări cu tematica menţionată, instituţiile desemnate în acest sens fiind Parlamentul României, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Educaţiei.

Sunt convinsă că parlamentarii trebuie să continue iniţierea unei legislaţii prietenoase cu supravieţuitorii de cancer şi, în paralel, să fie abordate temele reintegrării la locul de muncă, a incluziunii sociale şi a beneficiilor de asistenţă socială oferite acestora. Totodată, este nevoie ca persoanele care au depăşit această boală cruntă să aibă acces la servicii medicale şi medicamente, la o alimentaţie corespunzătoare, precum şi la produse financiare, în special credite şi asigurări. Nu în ultimul rând, este vital ca supravieţuitorilor de cancer să li se ofere şansa la un stil de viaţă sănătos, iar copiii care au trecut prin astfel de drame să primească solidaritate şi sprijin privind reintegrarea în şcoală.

Consider că iniţiativa liberală transpusă în această lege este extrem de benefică, mai ales pentru conştientizarea faptului că afecţiunile cauzate de cancer pot fi depăşite, printr-un efort comun al tuturor entităţilor abilitate să lupte în acest deziderat.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU