8 august 2022

Cristina Burciu: Programul „Sprijin pentru România” – Efecte benefice ale Legii de majorare a salariului minim din agricultură

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Recenta lege promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, care prevede că salariul minim brut în domeniul agricol este de 3.000 lei, a început deja să îşi producă efectele aşteptate de Guvernul Nicolae Ciucă. Actul normativ este parte componentă a Programului „Sprijin pentru România” şi vine în sprijinul agriculturii autohtone, unde avem mare nevoie de predictibilitate, stabilitate, producţie sustenabilă şi forţă de muncă plătită corespunzător.

Nu doar că salariul minim brut a fost majorat, ci, prin această lege, s-a mai decis şi scutirea de CASS şi reducerea CAS pentru toate veniturile salariale din acest sector vital pentru viitorul nostru, al tuturor.

Legea mai stipulează că perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.

De asemenea, prin acest act normativ se vor acorda şi facilităţi fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară.

La scurt timp după intrarea în vigoare a acestui document legislativ, o consecinţă directă este decelerarea emigrării muncitorilor români din agricultură către alte state din Uniunea Europeană. Astfel, ţări precum Italia şi Germania, care se bazau în activitatea agricolă pe români, resimt acum din plin lipsa forţei de muncă din România. Este îmbucurător că oamenii care obişnuiau anual să plece din ţară, îndeosebi pe perioada sezonului cald, pentru a lucra la recoltare şi diverse alte munci agricole, preferă acum să rămână în ţară, deoarece sunt mai bine plătiţi.

Măsura Guvernului Nicolae Ciucă, care, de altfel, reamintesc că a fost aplicată şi în domeniul construcţiilor, oferă acum venituri decente pentru salariaţii din agricultură, asigură forţa de muncă pentru angajatorii români şi aduce mai mulţi bani la bugetul de pensii din România.

În concluzie, este de remarcat că toate punctele cuprinse în Programul „Sprijin pentru România” vor fi aplicate corect şi la termenele stabilite, astfel încât românii să poată avea un an de redresare financiară şi socială, depăşind cu bine crizele provocate de scumpiri, facturi şi inflaţie.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

Sursa foto Facebook Cristina Burciu