27 septembrie 2022

Cristina Burciu: Rectificarea bugetară pozitivă va permite continuarea reformelor propuse de Guvern în beneficiul românilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Guvernul Nicolae Ciucă va aproba, în cel mai scurt timp, o rectificare bugetară pozitivă şi promiţătoare, care urmează să asigure atât premisele funcţionării optime a instituţiilor statului, cât şi plăţile destinate măsurilor de sprijin ale populaţiei. Astfel, Executivul va avea grijă ca serviciile publice oferite cetăţenilor să fie funcţionale, şi, pe de altă parte, va veghea la finanţarea corectă şi coerentă a schemelor de ajutor de stat şi a programelor necesare susţinerii economiei.

Prin rectificarea bugetară care va fi în curând operaţională, se va acorda o atenţie sporită şi plăţilor drepturilor sociale ale românilor, în contextul perioadei dificile pe care o traversăm cu toţii.

Această rectificare va avea, totodată, în vedere reducerea cheltuielilor alocate bunurilor şi serviciilor aferente tuturor ministerelor, deoarece este clar că încurajarea politicilor publice implementate pentru sprijinirea finanţării cetăţenilor şi economiei trebuie dublate de diminuarea costurilor de funcţionare a instituţiilor de stat.

În ceea ce priveşte sectorul economic, demn de menţionat este faptul că vor fi distribuite fonduri suplimentare pentru investiţiile de anvergură angajate prin Programul „Sprijin pentru România”. Astfel, bugetul acestei scheme considerabile de ajutor de stat va creşte semnificativ, de la 6,38 miliarde lei la 7,37 miliarde lei. Prin finanţările propuse în acest program, extrem de generos, vor fi susţinute cu preponderenţă investiţiile în industria alimentară, a materialelor de construcţii, a fabricării de piese auto, precum şi industria hârtiei.

Măsurile de protejare a cetăţenilor vor fi nu doar menţinute, ci şi amplificate prin această rectificare bugetară. Cele mai importante fiind în susţinerea serviciilor publice esenţiale oferite de stat, respectiv activităţile curente ale unităţilor spitaliceşti, ale şcolilor, ale IMM-urillor şi industriei alimentare, precum şi a optimizării activităţii tuturor instituţiile statului în raport cu necesităţile cetăţenilor.

Nu în ultimul rând, Guvernul Nicolae Ciucă este la jumătatea perioadei de implementare a deciziei de compensare a creşterii preţului la carburanţi. Măsura a fost una viabilă, având în vedere că, după adoptarea acesteia, preţul carburanţilor a scăzut. În consecinţă, la finalul lunii septembrie a.c., Executivul va dispune de imaginea completă, de ansamblu, a efectelor deciziei faţă de piaţa combustibililor, realizarea obiectivului urmărit, respectiv reglarea preţului la carburanţi, fiind una indiscutabilă.

În concluzie, este de apreciat că decidenţii guvernamentali vor aplica, prin această rectificare bugetară pozitivă, principiul de a valorifica, la potenţialul maxim, toate oportunităţile de finanţare de care România dispune, atât din fonduri proprii, cât şi europene, astfel încât finanţările să fie utilizate pragmatic şi judicios, în favoarea populaţiei şi a economiei naţionale.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU
Declaraţie de presă – deputat PNL Cristina Burciu

Sursa foto Facebook Cristina Burciu