7 iulie 2022

CRISTINA BURCIU: România este pregătită să susţină din rezervele interne o eventuală criză a gazelor naturale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Îngrijorarea românilor referitoare la conflictul armat din Ucraina este una normală, firească, în condiţiile în care se aşteaptă ca efectele acestui război să fie alarmante şi dificile pentru toată Europa. Disputa din estul României va avea consecinţe economice pentru toate statele, mai ales că Uniunea Europeană este vulnerabilă la capitolul furnizarea şi livrarea gazelor naturale.

Pe fondul realităţii conform căreia peste o treime din necesarul de gaze al Europei vine din Rusia, iar o treime din aceste livrări trec prin Ucraina, neliniştea continentală este perfect justificată.

În acest moment însă, disputa militară din ţara vecină se pare că nu a afectat în niciun fel derularea exporturilor de gaze ruseşti prin Ucraina, tranzitul desfăşurându-se în mod normal, chiar dacă cantităţile au crescut cu peste 40% în ultima perioadă.

Specialiştii opinează că riscul diminuării livrărilor de gaze ruseşti sub angajamentele contractuale este unul limitat, cel puţin deocamdată, în cazul în care nu va exista o escaladare semnificativă a crizei.

În aceste condiţii, este pe undeva argumentată decizia Uniunii Europene şi a SUA de a nu include sectorul energetic al Rusiei pe lista sancţiunilor economice drastice impuse Kremlinului în aceste zile, ca reacţie la atacul sângeros asupra Ucrainei. Chiar şi Administraţia Biden a justificat nesancţionarea sistemului energetic rusesc pentru a nu perturba importanţa sistemică a Rusiei în economia globală, din acest punct de vedere.

Este evident că o astfel de imixtiune va avea ca efect afectarea livrărilor de energie şi gaze în toată Europa, ceea ce ar provoca consecinţe poate mai dramatice decât războiul în sine, pe fondul scăderilor accentuate ale economiei mondiale din ultimii doi ani ai pandemiei.

Sunt de salutat, în acest context, asigurările ferme date populaţiei de către Guvernul Nicolae Ciucă, conform cărora România nu va avea de suferit în cazul unui blocaj al intrărilor de gaze naturale în ţară. În funcţie de evoluţia situaţiei, Executivul de la Bucureşti este pregătit să ia, în timp util, toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale.

În consecinţă, cred că trebuie să facem un apel la calm în aceste zile, deoarece România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece şi, de asemenea, nu se află într-un pericol iminent din punct de vedere al siguranţei şi securităţii naţionale.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU