18 august 2022

Cristina Burciu: Să purtăm cu mândrie ia românească!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Legea pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei” a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial. Astfel, astăzi este sărbătorită oficial şi în România această sărbătoare tradiţională, care coincide cu „Ziua Universală a Iei”, omagiată în ultimii ani atât în ţara noastră, cât şi în comunităţile româneşti din întreaga lume.

Prima Zi Universală a Iei a fost organizată în anul 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, de către comunitatea „La Blouse Roumaine”.

Ia, sau cămaşa cu altiţă, face parte din tradiţiile vestimentare ale Moldovei, Bucovinei, Munteniei, Olteniei şi Transilvaniei, având o largă răspândire geografică şi o tradiţie care datează încă din mileniul IV înaintea erei noastre. Termenul „altiţă” se referă la porţiunea ornamentată situată în partea superioară a iei.

Port tradiţional promovat intens de Casa Regală în perioada interbelică, cămaşa cu altiţă a inspirat o serie de lucrări ale pictorului francez Henri Matisse, dar şi reinterpretări contemporane ale unor designeri faimoşi, precum Yves Saint Laurent, Kenzo sau Jean Paul Gaultier, care au realizat colecţii întregi plecând de la croiul şi motivele ornamentale ale cămăşii populare româneşti.

Deşi a trecut mai bine de un an de când, în martie 2021, România şi Republica Moldova au transmis la UNESCO dosarul multinaţional „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, pentru înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, din păcate acest demers încă nu a fost analizat.

Consider că este fundamental ca noi, românii, să ne mândrim cu ia, o adevărată comoară naţională, transmisă în mod fantastic din generaţie în generaţie, să o valorizăm la adevărata dimensiune şi să o îmbogăţim permanent, pentru ca şi generaţiile viitoare să se poată bucura de această moştenire culturală inestimabilă!

Să purtăm cu mândrie ia românească!

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU
Comunicat de presă – deputat PNL Cristina Burciu

Sursa foto Facebook Cristina Burciu