8 august 2022

CRISTINA-ELENA DINU: Susţinerea programelor destinate dezvoltării agriculturii, o prioritate pentru PSD

Organic watermelon growing on the field at eco farm. Closeup of growing small green striped watermelon in farmer's hand. Tying the fruit of an early watermelon in the spring in the garden

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ca de fiecare dată când s-a aflat la guvernare, Partidul Social Democrat pune şi acum, în noua coaliţie de guvernământ, un accent deosebit pe susţinerea şi evoluţia agriculturii, neîndoielnic un sector vital al creşterii economice şi al dezvoltării generale a ţării.

În timpul scurt de la intrarea PSD la guvernare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a propus deja iniţierea a trei programe de maximă importanţă pentru sprijinirea agricultorilor. Astfel, Programele Tomata, Usturoiul şi cel pentru susţinerea accizei la motorină au fost aprobate de Guvern săptămâna trecută, la propunerea ministrului PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, un veritabil specialist în domeniu.

Acestor trei programe indispensabile creării de performanţă şi evoluţie, benefice atât pentru cei care activează în domeniu, cât şi pentru toţi românii, în acest an li se vor adăuga alte două demersuri noi, respectiv lansarea Programului pentru cultura cartofului şi a Programului pentru struguri de masă, cele două fiind deja cuprinse pentru finanţare în bugetul de stat.

Cele două platforme de sprijin vor încuraja antreprenorii autohtoni din agricultură să investească sustenabil în aceste culturi, atât la cartofi, cât şi la struguri românii având o îndelungată tradiţie şi experienţă, prin obţinerea unor producţii de calitate, recunoscute pe plan internaţional.

Necesitatea acestor formule de susţinere este conferită, în cazul cartofilor, de lipsa unor depozite în care produsele să fie menţinute pe perioade mai lungi, mai ales pe perioada iernii. Cu toate că producţia de cartofi este una importantă la nivel naţional, inexistenţa spaţiilor de depozitare a condus la un preţ neprofitabil pentru fermieri, mulţi dintre ei exprimând ideea de a abandona culturile.

Prin acest program însă, Guvernul încurajează producătorii să nu renunţe la cultura cartofului şi să aibă încredere să producă, prin alocarea a 30 de milioane de euro special pentru creare de unităţi de depozitare. Această măsură are ca scop reducerea exponenţială a importurilor de cartofi în umătorii doi ani, precum şi oferirea pe piaţă a unor produse de un înalt nivel calitativ.

În ceea ce priveşte Programul pentru struguri de masă, MADR doreşte să aducă strugurii de consum la nivelul de competitivitate al vinurilor româneşti, recunoscute în toată lumea, atât prin producţie, cât şi prin performanţe. La capitolul struguri de masă suntem însă deficitari, iar importurile deţin un procent însemnat din consumul românilor. Prin acest proiect de dezvoltare, se vor aloca 15 milioane de lei, pentru a veni în sprijinirea fermierilor care pot produce struguri de masă, pentru consumul de zi cu zi al populaţiei.

În concluzie, PSD vine cu soluţii concrete pentru îmbunătăţirea economiei şi a traiului de zi cu zi al românilor, prin lansarea unor măsuri care să ducă la un progres real, respectându-şi astfel angajamentele luate în momentul intrării la guvernare.

Deputat PSD Giurgiu,
CRISTINA-ELENA DINU