31 ianuarie 2023

Cristina Prună: Dacă am avea un stat mai suplu, am avea bani şi pentru reducerea taxelor pe salarii şi pentru o creştere predictibilă a pensiilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

România cheltuie 37% din veniturile din taxe şi impozite pe salariile angajaţilor la stat, în timp ce media europeană este de 23%, arată Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Mai mult, sunt toate şansele ca situaţia să se înrăutăţească dacă ne uităm la faptul că, în timpul guvernării PSD-PNL, numărul angajaţilor la stat a stabilit un nou record, depăşind 1,28 milioane de salariaţi la stat. Iar lista sinecurilor se lungeşte de la zi la zi.

„Vor spune unii că la noi problema e că statul nu colectează suficient sau că taxele în România sunt prea mici. Ceea ce este complet greşit pentru că tocmai guvernul a crescut o nouă serie de taxe de la 1 ianuarie. În plus, avem cele mai mari taxe pe salariile mici din UE. Sunt foarte mulţi oameni de bună credinţă care muncesc mult şi au rezultate într-un job la stat. Din păcate, pentru fiecare astfel de român, de multe ori mai e unul pe lângă el angajat politic, protejat şi care doar încasează salariul. Dacă am avea un stat mai suplu, am avea bani şi pentru reducerea taxelor pe salarii şi pentru o creştere predictibilă a pensiilor. Şi nu am mai vedea nici creşteri aberante de taxe sau taxe noi de tipul ‘taxa pe soare'”, declară Cristina Prună.

Reducerea taxelor, impozitelor şi contribuţiilor asupra muncii este una dintre măsurile solicitate cu insistenţă de USR, alături de scăderea cheltuielilor publice şi sprijinirea antreprenorilor.

În decembrie 2022, când coaliţia PSD-PNL adopta bugetul pentru 2023, USR a propus un buget alternativ, care ar fi lăsat fiecărui român 600 de lei în plus, pe lună, în buzunar, prin eliminarea pensiilor speciale şi a sinecurilor, îngheţarea cheltuielilor cu angajaţii la stat şi eliminarea schemelor de subvenţie corupte. Coaliţia sărăciei a refuzat, însă, preferând reţeta care avantajează statul şi reţelele de partid: inflaţie, taxe şi impozite mai mari pentru cei care muncesc cinstit în România.

Sursa foto cdep