29 septembrie 2022

Cristina Prună: Dacă ar fi funcţionat Centrala de la Iernut, am fi avut exporturi de energie mai mari decât importurile

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cristina Prună: Dacă ar fi funcţionat Centrala de la Iernut, am fi avut exporturi de energie mai mari decât importurile. Din 2019, România a devenit importator net de energie electrică

Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, atrage atenţia că importul net de energie electrică în perioada ianuarie – octombrie 2021 a fost de 1,43 TWh, conform datelor ANRE. Funcţionarea Centralei de la Iernut în aceeaşi perioadă ar fi însemnat o producţie de cel puţin 2 TWh.

Compania de stat Romgaz, aflată în portofoliul Ministerului Energiei, are bugetat pentru anul 2022 viramente către statul român din impozite de 7,4 miliarde de lei. Vorbim de peste 1 miliard de euro încasat de statul român prin supra-impozitare. În acelaşi timp, această companie nu este în stare să finalizeze o investiţie aproape gata.

Vorbim despre Centrala de la Iernut care stă să adune praf în condiţiile în care este finalizată în proporţie de 90%. Dacă acest proiect ar fi fost dus la capăt, aşa cum era prevăzut, România era exportator net de energie.

„Mulţi vorbesc de independenţa energetică a României dar nu fac nimic. Ministrul Energiei ne-a minţit în aprilie 2021 că centrala va fi finalizată ‘până la sfârşitul anului’. În ianuarie anul acesta a anunţat un nou termen ‘finalul anului 2022’. Câte minciuni mai trebuie spuse şi câţi români mai trebuie să înfrunte explozia facturilor la energie până când noua Centrală pe gaz de la Iernut va fi gata?”, subliniază Cristina Prună.

Reamintim că USR a depus în Camera Deputaţilor o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Intitulată „Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”, moţiunea simplă va fi dezbătută şi votată săptămâna viitoare.

omunicat de presă – Uniunea Salvaţi România