30 septembrie 2022

Cristina Prună: Senatul a adoptat în unanimitate iniţiativa prin care candidaţii pentru Consiliul de Supraveghere al ANRE trebuie să fie audiaţi în Parlament

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Iniţiativa deputatei USR Cristina Prună prin care se instituie obligativitatea audierilor candidaţilor pentru Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a fost votată în unanimitate de Plenul Senatului.

În prezent, nu există o procedură obligatorie pentru acordarea avizului candidaţilor pentru Comitetul de Reglementare al ANRE. Conform noii prevederi, candidaţii urmează să fie audiaţi de trei comisii, după cum urmează:

– Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputaţilor

– Comisia economica, industrii şi servicii din Senat

– Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat

„Audierea în parlament a candidaţilor pentru Comitetul de Reglementare al ANRE este o procedură absolut firească ce trebuie derulată. Am văzut de-a lungul timpului ce înseamnă să ajungă oameni nepregătiţi sau cu agende ascunse în aceste funcţii. Oameni precum Alexandru Stănescu sau Iulian Iancu de la PSD. Deciziile luate de comitetul de reglementare al ANRE au o influenţă directă asupra facturilor pe care oamenii le plătesc la energie. Românii merită un minim respect, iar parlamentul trebuie să ţină aceste interviuri de numire astfel încât competenţa sau lipsa de profesionalism ale celor care vor ocupa aceste funcţii să fie cunoscută de toată lumea.”, spune deputata Cristina Prună, iniţiatoarea proiectului.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatorul USR Narcis Mircescu a adus aminte că în lipsa unei reglementări formale, audierile candidaţilor pentru Comitetul de Reglementare al ANRE erau o cutumă şi se făcea din respect pentru parlament, numai că actuala coaliţie de guvernământ pare să fi uitat de ea.

„În mod tradiţional, candidaţii pentru un loc în cadrul Comitetului de Reglementare al ANRE erau audiaţi în parlament, numai că în ultima vreme coaliţia militaro-socialistă consideră că audierile sunt un moft. L-am avut pe domnul Iulian Iancu, pe care acum câţiva ani, preşedintele Iohannis a refuzat să-l numească în funcţia de vicepremier pentru teme economice pe motiv că că periclita parteneriatul strategic cu statele occidentale. Trei ani amia târziu, domnul Iancu este curat, numai bun de a fi pus la ANRE. Ca să nu mai avem asemenea situaţii USR a venit cu iniţiativa legislativă care cere ca toţi candidaţii să fie audiaţi”, a spus de la tribună senatorul Narcis Mircescu.

Senatul este camera decizională, astfel proiectul urmează să fie trimis către Preşedinte în vederea promulgării.