Publicat: 5 Decembrie, 2012 - 11:57
Share
O expoziţie bine cotată

Galeria Băncii Naţionale a găzduit, Marţi, vernisajul expoziţiei de pictură „Joc de culori” al arhitectei şi pictoriţei Cristina Ţurlea. Un public numeros compus din bancheri, arhitecţi, artişti plastici şi jurnalişti a stat la coadă cu răbdare pentru a putea pătrunde în incinta Templului Banilor după controlul antiterorist. Odată pătrunşi însă în incintă, lucrurile s-au aşezat pe un făgaş tihnit şi calm.

Conform protocolului strict al casei, după vizionarea lucrărilor, asistenţa a luat loc în sala „Mitiţă Constantinescu”, gazda a numeroase evenimente culturale de ţinută, unde în locul guvernatorului, am fost întâmpinaţi de dl C. Păunescu, mâna dreaptă a şefului BNR în materie de istorie, cultură şi arte în general.

Surprins oarecum de postura în care l-a plasat neaşteptata absenţă a şefului său, dl Păunescu a bătut câmpii cu graţie, vorbind despre categoriile de angajaţi ai Băncii Naţionale – dintre care face parte şi doamna Cristina Ţurlea – pentru a transfera apoi microfonul specialiştilor.

Luminiţa Batali a făcut un excurs sugestiv în creaţia autoarei – care a debutat în pictură cu doi ani în urmă – subliniind influenţele tonitziene din creaţia sa şi puternicul filon expresionist din care-şi trage seva artistică. Daniel Nicolescu a dorit să remarce apetitul pentru culoare în general şi pentru lumină în special, precum şi capacitatea de a transfigura elementele de peisaj în care prezenţa umană este sugerată cu discreţie.

Dealtfel, sentimentul predominant pe care-l încearcă privitorul şi care se desprinde din lucrările Cristinei Ţurlea este acela de calm şi de împăcare cu propriul eu. Artista stăpâneşte cu autoritate culoarea, printre temele lucrărilor sale predominând florile, lizierele şi casele singuratice, desprinse de geometria clasică şi încadrate într-o simbolistică antropromorfică.

În final, după ce artista a mulţumit pentru judecăţile de valoare pe care le-a considerat măgulitoare, a reintrat în scenă dl Păunescu, care a destăinuit asistenţei un secret bine păstrat: BNR dispune de o impresionantă colecţie de artă, a cărei constiuire a început încă din vremea lui Carada, care a fost dusă în bejanie pe meleaguri estice de unde a revenit prin anii 50. O bună parte a acestei colecţii se află încă în depozitele Muzeului de Artă, de unde insistentul guvernator intenţionează să le aducă acasă. Dealtfel, dl Păunescu a mai mărturisit că tocmai a primit telefonic indicaţii să achiziţioneze cel puţin trei dintre lucrările expuse pentru galeria BNR, şi în nici un caz sub 10.000 euro bucata. Ceea ce, dintr-o dată, ridică bursa operei Cristinei Ţurlea la o cotă de invidiat. Dar pe deplin meritată - iar satisfacţia s-a putut citi lesne pe figura emotionata a artistei-arhitecte. (Octavian Andronic)