10 august 2022

Criza alimentară nu este, neapărat, o consecință a războiului din Ucraina

Canvas bag with wheat grains and mown wheat ears in field at sunset. Concept of grain harvesting in agriculture.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

De zile întregi, mass-media de toate limbile și din mai multe azimuturi insistă că deficitul de grâu din lume este exclusiv „vina” Rusiei pentru că blochează porturile Mării Negre și împiedică plecarea exporturilor ucrainene. Rusia blochează 22 de milioane de tone de cereale în porturile ucrainene, spune și presa ucraineană. Rusia nu este o țară blocată, ci este cea care blochează, un instrument pe care îl folosește pentru a pune presiune asupra „întregii lumi”. Secretarul general al ONU cere Rusiei să permită „exportul în siguranță al cerealelor depozitate în porturile ucrainene”. La rândul său, The Economist îl citează pe directorul Programului Alimentar Mondial: „În următoarele nouă luni vom vedea foamete, vom vedea destabilizarea națiunilor și vom vedea migrații în masă”.

Unele surse din media internațională afirmă chiar că „Rusia fură grâul Ucrainei, însoțind știrile cu câteva imagini de la compania americană de sateliți Maxar care arată trupele rusești în flagrant, în plin furt în porturile ucrainene. Imaginile au fost difuzate de CNN în întreaga lume, doar că sunt din portul Sevastopol, adică din Crimeea, anexată ilegal de Rusia din 2014.

La rândul său, și postul Sky News a arătat imagini, de această dată cu portul Odessa, unde peste un sfert de milion de tone de cereale au rămas blocate luni de zile fără a putea ieși în larg.

Ucraina nu este singura țară din lume care exportă grâu. Mai degrabă, ocupă locul cinci, în spatele unor țări precum Statele Unite, Canada sau Franța. De asemenea, Rusia, care este unul dintre cei mai mari producători din lume, exportă de două ori mai mult decât Ucraina, reprezentând 18% din piața mondială.

Preocuparea bruscă a marilor puteri cu privire la foamea din lume este interesantă, mai ales în contextul Forumului de la Davos, de unde parvin informații că orice penurie generatoare de noi crize nu face decât să se înscrie în paradigmă cabalei globaliste. Înainte nu era niciodată lipsă de grâu, iar acum situația s-a schimbat pentru că…dacă ar fi sa ne luam numai după presa internațională, porturile ucrainene nu pot aduce hrană în lume.

Indiscutabil, războiul pornit de Putin împotriva poporului ucrainean, primul care suferă fiind poporul, dincolo de politicienii de la Kiev sau alti, este o crimă. Este îngrijorător, dar nu trebuie ca emoția să ne lase să scăpăm din analiză și alte elemente, pe care, se pare, unii mari actori globali încearcă să nu le ascundă.

Faptul că Ucraina nu poate să exporte grâul, este, însă parțial adevărat! Ucraina continuă să-și exporte grâul, se știe, prin țara noastră, România.

Adevărul este că punctele de frontieră ucrainene sunt aglomerate, iar rețeaua sa feroviară se datorează și sosirii ajutoarelor militare, în afară de faptul că bombardamentele rusești au făcut-o în mare măsură inutilizabilă, tot la fel de adevărat.

Totuși, în ciuda acestui fapt, Ucraina continuă să exporte cereale prin porturile românești, ceea ce este una dintre puținele modalități prin care trebuie să plătească pentru…armele care sosesc. Nu toate sunt gratis. Mai concerne producătoare și chiar anumite țări, fiți siguri, vând acolo arme.

Porturile românești continuă să funcționeze normal, în special Constanta. Numai în luna mai au trecut 1,5 milioane de tone de cereale ucrainene prin România, și este posibil că, tot pe la noi, Ucraina să exporte de două ori mai mult, trei milioane, în viitorul apropiat.

Transportul rutier duce recoltele în porturile fluviale românești de pe Dunăre, un fluviu navigabil de-a lungul căruia mărfurile sunt transportate în Uniunea Europeană cu barje. Imaginile din satelit arată însă că porturile românești, atât Constanța, cât și cele de pe Dunăre, sunt supraîncărcate din aceleași motive ca și rețeaua feroviară ucraineană: transporturile de arme congestionează și traficul fluvial pe Dunăre.

Există propuneri de a folosi porturile adriatice și chiar și Lituania s-a oferit să exporte cereale ucrainene prin rețeaua și porturile sale feroviare.

Foamea și criza alimentară mondială

Criza alimentară mondială nu a fost declanșată de actualul război din Ucraina, ci a început la jumătatea anului trecut.

Recoltele mondiale de grâu sunt cele mai proaste din ultimii 20 de ani din cauza secetei, care a redus producția și exporturile. De exemplu, printre alte țări, India a interzis exporturile de grâu, ceea ce a redus oferta globală și a dus la creșterea prețurilor, alt element de analizat!

Cu toate acestea, Rusia a obținut una dintre cele mai bune recolte de grâu în ultima vreme și politica sa de vânzare este aceeași ca și în cazul gazelor. A împărțit țările în prieteni și inamici. Este dispusă să vândă grâu oricui vrea să ocolească sancțiunile și să-l cumpere; Pentru inamici, ceea ce se schimbă este prețul: trebuie să plătească în ruble la prețurile pieței, adică cu mult peste prețul de anul trecut.

Încă un element în analiză, guvernul ucrainean se opune exporturilor rusești de grâu și a cerut Turciei să interzică navelor încărcate cu cereale rusești să tranziteze strâmtoarea Bosfor. Recent, Egiptul și Libanul nu au permis acostarea unei nave rusești pentru că „marfa fusese furată din Ucraina”. Nava a trebuit să andocheze în Siria.

La începutul războiului, Ucraina și-a blocat propriile porturi, prinzând navele care erau andocate în ele și punând mine de-a lungul coastei. Guvernul ucrainean a pus condiții pentru transportul civil, iar navele de marfă prinse nu pot părăsi portul. Rusia are partea ei de vina, dar este la fel de adevărat și faptul că Kievul împiedică 75 de nave străine din 17 țări diferite să părăsească porturile sale.

La final, când tragem concluziile referitoare la o criză a alimentelor, trebuie să percepem corect vinovățiile și să avem grijă să nu ne prindem în niciun fel de propagandă. Această temă este una dinamică, așa că încă nu-i momentul potrivit pentru concluzii. Sper, însă, că situația alimentară are tot potențialul să-și revină.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto Pixabay