Publicat: 28 Noiembrie, 2015 - 13:50
Share

Criza refugiaților văzută prin ochii artiștilor - aceasta este tema proiecției cu care BIEFF 2015 se va deschide duminică, pe 29 noiembrie, la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 19:00, și prin care festivalul își invită publicul la reflecție. Exodul din Orientul Mijlociu și conflictele asociate lui marchează un moment istoric căruia îi suntem martori, dar tensiunile care au escaladat în ultimele luni sunt rezultatul unor acumulari de mulți ani, pe care cineaștii le-au observat și consemnat în filmele lor. Proiecția de deschidere BIEFF reunește șase scurtmetraje cu tematică dedicată drepturilor omului, ce pun în discuție granița atât de fragilă între statutul de imigrant și cel de refugiat, precum și situațiile în care anumite categorii devin refugiați în propria țară, și va fi urmată de o dezbatere organizată în colaborare cu PoliticALL.

În linia succesului vizionărilor BIEFF 2014 desfășurate în spații neconvenționale, festivalul revine în acest an în format inedit: filmele merg la publicul lor, într-o ediție itinerantă care va debuta pe 29 noiembrie și va dura toată luna decembrie.  

Selecția BIEFF este organizată și în acest an în jurul a cinci teme de interes: Migrants, Refugees & Inner Conflicts, Body Expressivity, Love as the Sweetest Experiment, Youth Rituals și Experimente Cinematografice Românești, în cadrul cărora BIEFF menține parteneriatele sale cu: Quinzaine des Réalisateurs – Cannes, Rotterdam IFF, Oberhausen ISFF. Proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Cultural Român, UNA Galeria, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” si alte spatii (ne)cinematografice care vor fi dezvăluite curând.