27 noiembrie 2021

„CRIZANTEMA DE AUR” se vede la TVR. Paul Surugiu Fuego, în recital şi în juriul festivalului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Din 21 octombrie, trei seri de romanţă, transmise în direct de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, pe TVR 3 şi TVR Craiova, începând cu ora 18.00.

Paul Surugiu Fuego surprinde cu noi iniţiative. De această dată, el va realiza o expoziţie cu totul specială, la Târgovişte, în Cetatea Romanţei, în perioada 21-23 octombrie, în cadrul festivalului „Crizantema de Aur”, la Teatrul Tony Bulandra. Tablourile sunt realizate special pentru această expoziţie-eveniment, care poartă chiar numele festivalului în cadrul căruia Paul Surugiu va susţine şi un recital şi va fi şi parte din juriul secţiunii Interpretare.

Festivalul va fi transmis în direct de TVR 3 şi TVR Craiova, iar Paul Surugiu va oferi două lucrări de-ale sale, câştigătorilor marilor premii, cel al trofeului de la Interpretare şi celui de la Creaţie. Tablourile sunt cu totul deosebite, unele fiind realizate chiar cu foiţă de aur, o premieră pentru artistul care spune că este emoţionat şi îi aşteaptă pe toţi cei care pot veni să admire lucrările. Operele de artă poartă titluri emblematice, inspirate din titlurile marilor romanţe celebre ale românilor. Ramele pe care le-a folosit sunt din lemn masiv de cireş.

Romanţa ne uneşte la TVR 3! În perioada 21-23 octombrie, ora 18.00, în direct la TVR 3 TVR Craiova, în eleganta ambianţă a Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte are loc ediţia a 54-a a Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de aur” sub Patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

Concursurile de Interpretare şi de Creaţie reunesc competitori valoroşi din toate zonele istorice ale ţării, dornici să deţină în palmares Trofeul „Crizantema de aur”. Concerte extraordinare, recitaluri de excepţie vor fi susţinute de mari artişti din România şi Republica Moldova: Matilda Pascal Cojocăriţa, Alina Mavrodin Vasiliu, Daniela Vlădescu, Vlad Miriţă, Paul Surugiu, Lorand Cristian, Silvia Goncear, Alexandru Pugna, Zorina Bălan, Rodica Anghelescu, Cristian Fodor, Alina Huţu, Cristina Beldean Moşuţan, Ana Maria Donose, Samuel Barani, Nicoleta Vasile, Alina Ureche, Marius Bălan, Bogdan Hrestic, Cristina Dan, Yuriy Tsiple Yura, Andreea Tican, Grupul „Doruleţul”din Târgovişte, coordonator Mihail Vlădăreanu.

Prezentatorii evenimentului sunt Miruna Ionescu, Silviu Biriş, Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu. Acompaniază Orchestrele: „Dor românesc”, dirijor Ştefan Cigu şi „Romanţa”, dirijor Lucian Vlădescu.

* * *

TE IUBIM, ROMANŢĂ!

„Trăim mari emoţii în aceste zile în care, graţie ajutorului divin, nădăjduim să putem adăuga încă o ediţie de succes în istoria Festivalului Naţional de Romanţe ‘Crizantema de aur’, desfăşurat neîntrerupt la Târgovişte din anul 1968.

În această perioadă grea pentru noi toţi, avem nevoie de romanţă, parcă mai mult ca oricând, fiindcă ea ne uneşte artistic şi spiritual cu forţa divină a unei rugăciuni a muzicii româneşti. Da, romanţa ne oferă, în fiecare zi, argumentele cu care merită să o slujim şi tot ea ne însufleţeşte să nu pregetăm în a-i onora moştenirea culturală excepţională pe care, de peste o jumătate de veac, a dăruit-o Târgoviştei, pe drept cuvânt devenită Cetate a Romanţei.

Determinarea noastră, a crizantemiştilor de la Centrul Cultural pentru UNESCO ‘Cetatea Romanţei’ Târgovişte, cei care asigurăm direcţia artistică a festivalului, nu ar avea sorţi de izbândă fără implicarea Primăriei şi a Consiliului Local Târgovişte, precum şi a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, care finanţează realizarea acestui minunat şi unic eveniment muzical naţional dedicat romanţei, gen muzical de patrimoniu al culturii româneşti.

Acest efort financiar este cu atât mai meritoriu cu cât trăim vremuri deosebit de complicate, în care şi cultura a avut enorm de suferit. Totodată, patronajul acordat festivalului de către Comisia Naţională a României pentru UNESCO ne onorează şi ne dă mari speranţe pentru recunoaşterea şi promovarea pe plan mondial a Romanţei româneşti, a cărei istorie şi evoluţie o recomandă la loc de cinste printre genurile muzicale de patrimoniu ale umanităţii”, spune Alina Mavrodin Vasiliu – director artistic al festivalului.