Publicat: 11 Mai, 2016 - 10:35

„Cronica Timpului” – numărul 16/mai 2016 – publicaţie de cultură, atitudine şi performanţă, editată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, oferă cititorilor săi un sumar bogat şi divers, ancorat în problematica specifică profesiei.

Corneliu Zeană semnează comentariul „Mai poate fi salvat Bucureştiul?” – o radiografie lucidă a stării Capitalei, aflată la confluenţa confruntării unui trecut totalitar cu un viitor confuz. Serata „Eminescu Jurnalistul” a reprezentat un moment cultural complex la a cărui reuşită au contribuit jurnalişti, scriitori, actori, personalităţi ale vieţii publice. Stealian Gomboş semnează o complexă evocare a poetului, prozatorului şi publicistului Mihai Eminescu, în viziunea Bisericii, despre raportarea sa la învăţătura creştină. În acelaşi număr mai semnează Constantin Băjenaru, Remus Fişcă, Mariana Anghel, Dacian Bradea, Ion Petrescu, Eliza Roha, Petre Răcănel, Nicolae Vasile, Marin Dumitru, Corina Vlad Diaconescu, Teodora Mândru.

Echipa redacţională este compusă din Doru Dinu Glăvan, director general, Rodica Subţirelu, redactor şef George Canache, redactor şef adjunct şi Mihaela Rusu, secretar general de redacţie.

"În Prier,
Serata „Eminescu, jurnalistul care a adus bucuria culturii în inima Bucureştilor

Sala de Conferinţe de la Institutul Cultural din Bucureşti, gazdă tradiţională a evenimentului de excepţie care este Serata „Eminescu jurnalistul” a fost plină până la refuz de cei care au dorit să se umple de o mare încărcătură culturală, să soarbă un crâmpei de literatură, să se bucure de poezie, pictură şi muzică.

Serata a fost deschisă de un oaspete venit de la Botoşani, doamna prof. dr. Lucia Olariu Nenati, care şi-a dedicat întreaga viaţă profesională, 40 de ani până acum, cunoaşterii şi înţelegerii spiritului care l-a dominat pe Marele Eminescu, în toată existenţa sa. Prezent la manifestare, domnul Olariu, soţul invitatei UZPR, a afirmat, glumeţ, că în permanenţă l-a simţit pe Eminescu ca pe un personaj foarte important între cei doi soţi. Susţinut de acesta, doamna Olariu Nenati s-a putut afirma plenar ca muzeograf, cercetător şi coordonator la Muzeul „Mihai Eminescu” de la Ipoteşti-Botoşani, ca secretar literar şi director la Teatrul de păpuşi „Vasilache” din Botoşani, mai apoi director al Teatrului dramatic „Mihai Eminescu”, tot acasă, la Botoşani. A fost, de asemenea, jurnalist, director al Societăţii editoriale a ziarului „Gazeta de Botoşani”. Aşadar, o personalitate complexă, care a adus la Serata Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi harul unei voci dăruite pentru cântec. Cei prezenţi s-au delectat cu audierea unei balade emoţionante, pe versurile lui Eminescu. Doamna Lucia Olariu a încântat, de altfel, prin toată expunerea susţinută la eveniment, prezentând o bogată activitate literară, cu 33 de cărţi de poezie, proză, literatură pentru copii, cercetare literară şi albume muzicale, toate în perioada 1975 - 2016.

A doua prezenţă la Serată, tot feminină, s-a bucurat de o primire deosebită. Aşa cum este, de fapt, doamna Carolina Ilica, poetă, traducătoare, eseistă, publicistă, comentator, ziaristă şi diplomat într-o etapă a vieţii. Domnia sa a vorbit despre preocupările importante asupra cărora a zăbovit ani de zile - volum de eseuri (cu traduceri) despre poeţi ai lumii, un studiu despre folclorul românesc, peste 100 de volume de traduceri din literaturile universale (de la texte ale Egiptului Antic la premianţii Nobel). Din performaţele rezultate din talentul de excepţie hărăzit de Dumnezeu, Carolina Ilica a zămislit 30 de cărţi de poezie, poemele sale, cel puţin până în prezent, au fost traduse în 28 de limbi ale pământului, apărute la edituri de prestigiu de pe patru continente. Sunt de notorietate participările la numeroase Festivaluri internaţionale de poezie, zecile de premii din ţară şi de peste hotare obţinute pentru traduceri, jurnalism cultural, integrare europeană... Poeta Carolina Ilica scrie în forme clasice, dar şi inovatoare, precum poemul dublu „Cărţile (neconvenţonale) de la Vidra”, care au şi constituit nucleul prestaţiei cunoscutei poete la Serata de april.

Un moment important a fost cel al lansării nr. 2 al revistei „UZP”, publicaţie a breslei, care se încadrează în preocupările organizaţiei. Secretarul general al UZPR, Benone Neagoe, care este şi redactorul şef al revistei, a vorbit despre conţinutul celor 56 de pagini color, despre valoarea materialelor publicate şi despre proiectele de viitor. Coperta revistei este una remarcabilă, prezentând marea izbândă, de recunoaştere din partea Parlamentului României, a creaţiei jurnalistice alături de performanţele muzicale, scriitoriceşti, ale plasticienilor, interpreţilor sau arhitecţilor. în acest context, Serata a fost şi momentul potrivit pentru ca UZPR să acorde o Distincţie de Recunoştinţă senatorului Haralambie Vochiţoiu, semnatarul iniţiativei legislative, pentru permanenta susţinere a împlinirii unui important deziderat al breslei.

încheierea Seratei din 11 aprilie a aparţinut unui grup deosebit de talentat, de la Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu”, din Reghin, care a fascinat asistenţa prin arta plastică a lui Marcel Naşte (prezentat în pagina 20 a revistei), poezie religioasă susţinută de Simina Cota şi muzica folk a Grupului ,Anotimpuri”, cu Enea şi Smaranda German şi Jancsi Geczi. Despre ei şi măiestria artistică a demersului lor, pe larg, în numărul viitor al revistei." (R.I.)