30 ianuarie 2023

Cronica unui eşec anunţat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Publicarea de către Ministerul Sănătăţii a listei spitalelor finanţate prin PNRR, constând în etapa de evaluare conform eligibilităţii proiectelor depuse, nu a produs vreo surpriză.

Neincluderea celui mai avansat proiect de spital din ţară, cel de la Sibiu, în lista proiector ce vor fi finanţate prin PNRR nu arată doar incompetenţa, ci şi lipsa oricărei viziuni de management strategic a ministrului Rafila, asta o ştim cu toţii de peste un an de când orice reformă în sănătate s-a blocat.

Întrebarea pentru sibieni, în special pentru reprezentanţii lor în Consiliul Judeţean este: ce se întâmplă mai departe ?

Împrumutul prin BEI şi Programul Operaţional Sănătate, vor răspunde ei la unison. Mica problemă este că alocarea financiară din POS pentru spitale judeţene, 7 la număr, nu acoperă 50% din valoarea investiţiei astfel că va fi nevoie de o a treia sursă de finanţare care nu poate veni decât din partea Guvernului, care va trebui să contracteze şi garanteze împrumutul şi restul cofinanţării.

Întrebarea mai tehnică este: ne resemnăm definitiv pe tema PNRR ? Dacă nu, ar fi de folos pentru mentalul sibianului care aşteaptă de mai bine de 10 ani o structură spitalicească nouă şi servicii medicale compatibile cu anul 2022 CUM înţelege Consiliul Judeţean să se ia la trântă cu Guvernul în arena legală. Chiar dacă nu ne vor fi date toate detaliile şi subtilităţile juridice, măcar strategia s-o cunoaştem.

„Decizia de a nu finanţa Spitalul Judeţean din Sibiu confirmă însă o realitate pe care fiecare sibian o înţelege şi o vede foarte clar: politic PNL nu mai există. De un an şi jumătate PNL mai este doar un partid argat care roboteşte cuminte în grajdurile cu interese sulfuroase ale PSD.

Un judeţ transformat de ani de zile în megabaronat PNL, un judeţ controlat complet de acest partid care „are” şi un prea absent preşedinte al ţării, nu reuşeşte să fie pe o listă a premianţilor nici atunci când are cea mai bună lucrare de control, proiectul cel mai avansat. Pentru oricine înţelege politică, aceasta nu e o întâmplare”, susţine Dan Barna, deputat USR.

Pe de-o parte, înţelegem unele motivaţii pentru restrângeri. Doar 1.089 miliarde euro sunt prevăzute pentru construcţii şi 635 de mil. euro pentru dotare cu aparatură. Iar banii aceştia se împart spre 25 de unităţi sanitare, cu nevoi complet diferite. E o matematică diavolească, din care rezultă cu certitudine că nu va fi alocat bugetul maxim spre câteva spitale mari noi nouţe, ci mai degrabă spre renovări şi construcţii mai mici, extinderi şi câte un corp nou de clădire.

Pe de altă parte nu înţelegem cum poate ajunge un proiect în acest stadiu fără a avea garantată finanţarea. Şi dorim, alături şi pentru concetăţenii noştri din judeţul Sibiu, răspunsuri şi certitudini, o minimă predictibilitate asupra etapelor următoare. Nu doar în numele transparenţei, ci al responsabilităţii şi respectului datorat electoratului.

„Desigur, la Sibiu PNL poate decide netulburat ce clientelă mai angajează la mediu sau la spital dar, la nivel naţional, pentru proiectele mari care contează cu adevărat pentru Sibiu şi sibieni cel care decide acum e doar şi exclusiv PSD, pentru care Sibiul nu e vreo prioritate”, a mai precizat Dan Barna.

Bineînţeles, ca şi în cazul Schengen, nu e nimeni responsabil.

Filiala Judeţeană USR SIBIU

Comunicat de presă – USR Sibiu

Sursa foto cdep