Publicat: 8 Mai, 2015 - 08:44
Share

Cu ocazia zilei de 8 Mai — Ziua Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, Crucea Roșie — Filiala Sibiu organizează o serie de acțiuni menite să aniverseze 153 de ani de activități umanitare.

Astfel, începând cu ora 11 se va desfășura etapa județeană a concursului de sănătate și prim ajutor 'Sanitarii pricepuți', care va avea loc la Palatul Copiilor. Școlile calificate sunt următoarele:

Colegiul Tehnic 'Terezianum' Sibiu

Colegiul Tehnic 'Cibinium' Sibiu

Liceul Teoretic 'Onisifor Ghibu' Sibiu

Liceul Teoretic 'Gustav Gundisch' Cisnădie

Colegiul Tehnic 'August Treboniu Laurian' Agnita

Școala Generală Nr.18, Sibiu

Școala Gimnazială 'Regina Maria' Sibiu

Colegiul Național 'Gheorghe Lazăr', Sibiu

Școala Generală Nr. 3, Cisnădie

Liceul Teoretic 'Gustav Gundisch' (Gimnaziu), Cisnădie

Școala Generală Nr.2, Cisnădie

Școala Generală 'Mihai Eminescu', Mediaș

Școala Generală Nr. 7, Mediaș

Școala clasele I-VIII 'Ion Morar', Darlos

Anul acesta, câștigătorii categoriei 'Școli generale' vor reprezenta Sibiul la etapa națională a concursului.

Un alt eveniment care va marca această zi este Cina interculturală, organizată cu sprijinul ESN Sibiu (Erasmus Student Network) și a Bistro Restaurantului Jules. În acest cadru se vor prezenta proiectele Crucii Roșii din Sibiu și ale ESN, se vor servi preparate din gastronomia spaniolă, franceză, germană, pakistaneză, siriană și românească și se va afla povestea din spatele acestor mâncăruri chiar de la cei care au ajutat la prepararea lor.

Data de 8 mai a fost desemnată ca Ziua Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii în anul 1972, în amintirea lui Henry Dunant, cel care a lansat idea miscării internaționale de Cruce Roșie.

Henry Dunant a fost cel care a fondat Comitetul international al asociatiilor de ajutorare pentru ingrijirea ranitilor in 1862. Ulterior numele acestui comitet s-a schimbat, devenind Comitetul international al Crucii Rosii. Pe 8 mai este aniversarea lui Henry Dunant, primul laureat al Premiului Nobel pentru pace.

Lia Baltador

Director

Crucea Roșie Română, Filiala Sibiu

Crucea Rosie Romana, înfiintată in 1876, este o organizatie neguvernamentală de interes national, avand ca misiune prevenirea si alinarea, în mod impartial a suferintei umane în orice împrejurare, fără nicio discriminare bazată pe cetatenie, nationalitate, rasă, sex, religie, varstă, apartenentă militară, socială sau politică. Principalele domenii de activitate sunt: promovarea valorilor umanitare, pregătirea si interventia în cazul unui dezastru, promovarea sănătătii si asistenta persoanelor la nivel comunitar.