5 iulie 2022

Crucea Roşie Română împlineşte 145 de ani de activitate umanitară

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România sărbătoreşte, pe 4 iulie, 145 de ani de istorie şi activitate umanitară.

În cei 145 de ani de când Prinţul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza şi Carol Davila au fondat Crucea Roşie Română, zeci de generaţii s-au reunit pentru a ajuta şi a oferi speranţă în caz de urgenţă. Acest angajament a fost întotdeauna motorul activităţilor Crucii Roşii Române. Oameni din diferite categorii sociale se reunesc şi astăzi sub emblema Crucii Roşii pentru a găsi soluţii şi a da speranţă, astfel încât nimeni să nu fie singur în perioadele de criză.

În aproape un secol şi jumătate, Crucea Roşie Română a adus alinare şi a oferit oamenilor servicii vitale în momentele cele mai dificile: primul şi al doilea Război Mondial, în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos şi tuberculoză, în timpul foametei, al inundaţiilor, al cutremurelor, al frigului extrem, al caniculei sau al pandemiei COVID-19. An de an, fiecare generaţie de voluntari s-a adaptat provocărilor şi nevoilor cărora a trebuit să le facă faţă ţara noastră. 6,000 de voluntari, 300 de angajaţi şi 1,500,000 de beneficiari este bilanţul la finalul anului 2020.

În aceste vremuri dificile, Crucea Roşie Română a arătat că în România, ca peste tot în lume, puterea umanităţii este de neoprit.

Aniversările sunt momente de retrospectivă, de reflecţie la tot ce am reuşit să realizăm de-a lungul anilor.

Pentru a marca acest moment istoric, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, va găzdui în data de 1 iulie, în grădina Palatului Elisabeta un eveniment aniversar. Vor participa voluntari, reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai administraţiei prezidenţiale, ai instituţiilor statului şi ai societăţii civile, parteneri şi prieteni ai Crucii Roşii Române.

Evenimentul va începe cu ceremonia de decorare a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România cu Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” conferită de Preşedintele României, Excelenţa Sa domnul Klaus Iohannis. Medalia va fi remisă de către domnul consilier prezidenţial Sergiu Nistor.

Cu această ocazie vor lua cuvântul Majestatea Sa Margareta şi domnul Ioan Silviu Lefter, Directorul Crucii Roşii Române.

În data de 4 iulie, Crucea Roşie Română va organiza o expoziţie fotografică în faţa Spitalului Colţea din Bucureşti, o trecere prin momentele istorice cele mai importante ale organizaţiei, coordonată de muzeograful Nicolae Pepene. Ziua se va încheia cu iluminarea Spitalului Colţea, locul unde s-a înfiinţat Crucea Roşie Română în urmă cu 145 de ani. Pe timpul zilei, în curtea Spitalului Colţea, voluntarii vor desfăşura activităţi specifice de Cruce Roşie pentru cei mari şi cei mici, pe care-i aşteptăm cu jocuri şi voie bună.

Ziua Crucii Roşii Române va fi sărbătorită şi la Televiziunea Română, cu un program artistic dedicat voluntarilor şi donatorilor implicaţi în lupta cu pandemia COVID-19. Gala Crucii Roşii va începe la ora 21.10 pe TVR 1 şi va fi prezentată de Ambasadorul organizaţiei, Iuliana Tudor.

În ţară, filialele de Cruce Roşie vor sărbători prin activităţi dedicate tinerilor, prin acţiuni stradale şi ateliere de prim ajutor.

Suntem peste tot acolo unde este nevoie de noi. Acesta este angajamentul nostru faţă de oameni şi angajamentul nostru faţă de umanitate. Împreună suntem de neoprit!

*** Despre Crucea Roşie Română

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, înfiinţată în 1876, este o organizaţie umanitară membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţă umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparţial şi neutru. Organizaţia contribuie, prin programele desfăşurate, la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică.

Crucea Roşie Română este prezentă la nivel naţional, cu reprezentanţe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 641 de subfiliale şi 463 comisii. 6000 de voluntari se implică activ în activităţile Crucii Roşii Române.