1 iulie 2022

Crucea Roşie Română marchează sâmbătă, 11 septembrie, Ziua Mondială de Prim Ajutor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sub sloganul „Fii un erou de prim ajutor la şcoală şi în comunitatea ta”, Ziua Mondială de Prim Ajutor din acest an plasează copiii în centrul atenţiei. Educarea copiilor în domeniul primului ajutor este esenţială pentru pregătirea unei generaţii viitoare mai informată şi mai activă atât pentru propria protecţie cât şi pentru protecţia oamenilor din jurul lor. Scopul acestui demers este că toţi copiii să poată evita pericolele în viaţa de zi cu zi şi să ştie cum să acţioneze într-o urgenţă.

Cunoştinţele de acordare a primului ajutor ar trebui să fie accesibile tuturor, ca un act umanitar abslout necesar, care abilitează oamenii să salveze vieţi şi ajută la recuperarea după o boală bruscă sau un accident. A avea abilităţi de prim ajutor sporeşte capacitatea unei persoane de a lua măsuri rapide pentru a reduce sau stabiliza leziunile grave şi pentru a îmbunătăţi şansele de supravieţuire ale unei victime. Ziua Mondială a Primului Ajutor este o oportunitate de promovare şi conştientizare a importanţei pe care pregătirea în acordarea primului ajutor o are pentru publicul larg. Ziua Mondială de Prim Ajutor recunoaşte, de asemenea, rolul important pe care îl au la nivel mondial Societăţile Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie în furnizarea de formare în domeniul acordării primului ajutor de calitate, ca o modalitate de consolidare a capacităţii oamenilor de a răspunde în situaţii de accident sau boală.

„Primului ajutor la şcoală este esenţial iar copiii pot fi în acest caz furnizori foarte importanţi. De asemenea, ei sunt cei care beneficiază cel mai des de prim ajutor în caz de urgenţă. Însuşirea abilităţilor de salvare de către copii poate ajuta la construirea unei generaţii viitoare mai pregătite în caz de urgenţă”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române.

Oricine poate învăţa să acorde primul ajutor şi poate salva vieţi. Abilităţile de acordare a primului ajutor permit copiilor să devină mai receptivi şi să aibă o reacţie mai bună în situaţii de urgenţă, îi învaţă cum să-şi păstreze calmul în caz de urgenţă precum şi bunătatea şi dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi. În plus, copiii asimilează informaţii în primii ani de viaţă mai repede decât în orice altă perioadă a vieţii. Dobândirea de cunoştinţe în acordarea primului ajutor de către copii la o vârstă timpurie, va contribui la construirea bazei de cunoştinţe pentru deprinderi de prim ajutor pe care şi le pot aminti pe tot parcursul vieţii.

Crucea Roşie Română educă şi furnizează cursuri de prim ajutor de 145 de ani fără întrerupere. Cursurile de prim ajutor desfăşurate de Crucea Roşie Română au acoperire naţională şi certificare europeană. În anul, 2020, un an în care cursurile s-au desfăşurat în cea mai mare parte în regim online pe fondul pandemiei COVID-19, organizaţia a instruit peste 10 000 de persoane în acordarea primului ajutor.

Pentru elevii din clasele V- XII, Crucea Roşie Română organizează cu o tradiţie de peste 50 de ani, la nivel naţional, concursul de educaţie pentru sănătate şi prim ajutor Sanitarii Pricepuţi.

Acest concurs unic în România are printre obiective, însuşirea de către elevi a cunoştinţelor de bază despre prevenirea accidentelor şi a deprinderilor practice pentru acordarea corectă a primului ajutor – „efectuarea unor acţiuni salvatoare de viaţa unor persoane care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută, de către persoane fără pregătire medicală, fără utilizarea unor echipamente specifice acestui scop” (Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii).

Pentru a marca Ziua Mondială de Prim Ajutor, Crucea Roşie Română va organiza simulări şi demonstraţii de prim ajutor pentru copii, precum şi demonstraţii de prim ajutor realizate chiar de copii, în special elevi care au participat la concursul de educaţie pentru sănătate şi prim ajutor „Sanitarii Pricepuţi”.

Primul ajutor reduce vulnerabilităţile şi ajută la construirea unor comunităţi mai puternice.
În fiecare an, în toată lumea, aproape 1 milion de copii mor din cauza accidentelor. Alte zeci de milioane necesită îngrijiri spitaliceşti pentru accidente non-mortale. Mulţi rămân cu dizabilităţi permanente sau leziuni ale creierului. Luarea unor măsuri adecvate imediate şi aplicarea tehnicilor corespunzătoare de prim ajutor, pot reduce considerabil numărul de decese.

***

Fapte şi cifre – Conform Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FISCR)

– Leziunile reprezintă o mare parte din cauzele deceselor copiilor, în special pentru copiii mai mari. Leziunile sunt responsabile pentru 950.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 90%, sau 830.000, dintre aceste decese sunt cauzate de răni neintenţionate (accidente rutiere, înec şi arsuri grave).
– Substanţele găsite în case şi în jurul caselor sunt cel mai frecvent implicate în otrăvirea copiilor. Peste 45.000 de copii şi adolescenţi mor în fiecare an în urma otrăvirii – adică aproximativ 123 de copii pe zi.
– Accidentele rutiere sunt principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani. Peste 260.000 de copii şi adolescenţi mor în fiecare an din cauza unui accident rutier, adică aproximativ 718 copii pe zi.

Luând în considerare siguranţa şi protecţia copiilor, FISCR subliniază importanţa educării copiilor în acordarea primului ajutor astfel încât să fie bine pregătiţi să reacţioneze, în situaţii de urgenţă, în mod eficient salvându-şi fie propria viaţă fie pe a celor din jur.

Copiii sunt mult mai vulnerabili la riscuri decât adulţii deoarece ei au un control redus asupra mediului înconjurător şi au diferite tipare de expunere la risc. De aceea, este extrem de important să subliniem rolul adulţilor care contribuie la salvarea vieţii copiilor precum şi angajarea în instruirea copiilor astfel încât aceştia să fie mai pregătiţi să acţioneze în situaţii de urgenţă.