Publicat: 27 Septembrie, 2012 - 09:28
Share
Pe ordinea de zi: strategia pentru refacerea credibilităţii României, cumpărarea de avioane de vânătoare

 Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se va reuni în şedinţă astăzi, de la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Traian Băsescu.

Pe ordinea de zi a sedintei se numara teme precum strategia pentru refacerea credibilitatii Romaniei si demersurile pentru initierea programului Avion Multirol al Fortelor Aeriene.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, pe ordinea de zi a sedintei Consiliului sunt incluse, printre altele, si urmatoarele teme:

1. strategia pentru refacerea credibilitatii Romaniei;

2. starea Armatei Romaniei;

3. demersurile intreprinse pentru initierea programului Avion Multirol al Fortelor Aeriene;

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a anuntat sambata, prezent la ''Aeronautic Show 2012'', ca Romania respecta "la litera" toate directivele Uniunii Europene in ceea ce priveste achizitia avioanelor multirol F-16 din Portugalia, relateaza Agerpres.

4. evaluarile privind amenintarile la adresa securitatii nationale;

5. procedurile pentru aplicarea prevederilor Art. 46, Alin. (9), din Legea Concurentei nr. 21/1996 cu modificarile si completarile ulterioare.

Alin. (9) in Legea Concurentei nr. 21/1996 prevede ca "in situatiile in care o operatiune de preluare a controlului asupra unor intreprinderi sau a unor active prezinta riscuri pentru siguranta nationala, Guvernul, la propunerea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, va emite o hotarare prin care aceasta sa fie interzisa, cu respectarea competentei Comisiei Europene in acest domeniu. Consiliul Concurentei va informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in legatura cu operatiunile de concentrare economica care sunt notificate acestuia, susceptibile sa fie analizate din punctul de vedere al sigurantei nationale".

6. Proiectul de hotarare a Guvernului pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "C.F.R. Marfa" S.A. si a mandatului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pentru implementarea acesteia;

7. vulnerabilitatile de securitate identificate in contextul atentatului de la Burgas (Bulgaria).
In ceea ce priveste misteriosul punct 5, el se refera la o situatie in care statul roman se poate opune unei privatizari daca aceasta prezinta riscuri pentru siguranta nationala. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca in sedinta de joi se va discuta cadrul general de aplicarea a acestor prevederi si nu un caz particular.