15 august 2022

Cseke Attila: am încheiat prima etapă de verificare a proiectelor aferente Componentei 5 din PNRR

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Dezvoltării a finalizat prima etapă de verificare a conformităţii administrative a proiectelor depuse în cadrul Componentei 5 – Valul renovării din PNRR – a anunţat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, care a menţionat că autorităţile publice locale care au depus proiecte au la dispoziţie maximum 5 zile lucrătoare, de la primirea solicitărilor de clarificare, pentru a depune documente justificative în cazul în care, în procesul de evaluare a dosarelor, au fost identificate necorelări în cadrul cererilor şi/sau între acestea şi documentele suport.

Lipsa răspunsului complet şi/sau în termen la solicitarea de clarificări va conduce la finalizarea evaluării pe baza informaţiilor iniţiale, a mai spus ministrul.

În perioada 1 aprilie 2022 – 30 mai 2022, au fost depuse 1.437 de cereri de finanţare pentru apelurile de proiecte aferente Componentei 5 – Valul Renovării, pe platforma electronică a MDLPA: www.mdlpa.ro/investitii/PNRR.

După închiderea apelului de proiecte, cererile de finanţare au intrat în etapa de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii.

După cum este cunoscut, prin Componenta C 5, România beneficiază de fonduri pentru eficientizarea energetică, asigurarea siguranţei seismice şi la incendiu a 4.333 blocuri de locuinţe şi clădiri publice. Ministerul asigură şi o supracontractare cu 30% a acestor fonduri, în vederea accesării integrale de către România a finanţării europene.

„Valul renovării a fost cel mai mare apel de proiecte lansat până acum, cu cea mai mare finanţare din PNRR, iar numărul record de cereri depuse demonstrează că există o nevoie mare pentru renovarea clădirilor, măsura propusă de noi, prin care nu cerem cotă-parte de la locatari sau de la autorităţile locale, fiind, de asemenea, necesară”, a precizat ministrul.

De la închiderea apelului de proiecte şi până în prezent, Ministerul Dezvoltării a semnat 28 de contracte de finanţare prin Componenta 5, pentru renovarea integrată şi creşterea eficienţei energetice a unor clădiri publice.

Sursa foto UDMR