4 octombrie 2022

Cseke Attila: Avem nevoie de profesionişti calificaţi şi responsabili în domeniul construcţiilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„România are nevoie de ingineri constructori pentru că dezvoltarea nu poate avea loc fără aceştia, iar sectorul construcţiilor are un rol important în economie, generând aproape 7% din PIB-ul României şi zeci de milioane de locuri de muncă”, a afirmat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, în cadrul evenimentului de închidere a anului universitar 2022 la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

Ministrul a spus: Transformarea digitală a sectorului construcţiilor este o prioritate atât pentru Guvern, cât şi pentru Ministerul Dezvoltării, iar tehnologiile digitale pot fi introduse atât la nivel de management al unei firme de construcţii, cât şi la nivelul proiectării construcţiilor.

Calitatea lucrărilor de construcţie are, de asemenea, un impact direct asupra calităţii vieţii cetăţenilor. Nu în ultimul rând, performanţa energetică a clădirilor şi eficienţa resurselor în procesul de fabricaţie, transportul şi utilizarea produselor pentru construcţia de clădiri şi infrastructuri au un impact considerabil asupra energiei, asupra schimbărilor climatice şi asupra mediului.

Ca semn de recunoaştere a calităţii învăţământului superior şi a eforturilor tinerilor specialişti, ministrul dezvoltării a înmânat diplome pentru performanţele profesionale de excepţie ale unor studenţi.

Astfel, ministrul a acordat diplome echipei care a adus trei premii în cadrul competiţiei „Solar Decathlon Europe”, cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume, pentru prototipul Vatra (care propune un nou model de locuinţă sustenabilă, un concept modular, ce are la bază trei module de unităţi de locuit şi un modul de seră). „Un sector al construcţiilor durabil are un rol crucial pentru atingerea obiectivelor pe termen lung ale Uniunii Europene, de reducere cu 80-95% a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a menţionat ministrul.

Alte opt diplome au fost înmânate membrilor echipei care a ocupat locul 3 la „Seismic Design Competition”, care a avut loc la Salt Lake City (SUA), în perioada 27-30 iunie 2022. „Tema reducerii riscului seismic al construcţiilor este una dintre priorităţile Ministerului Dezvoltării, fapt dovedit prin modificările legislaţiei şi prin sumele alocate prin PNRR pentru renovare integrată”, a precizat Cseke Attila, subliniind că, pe lângă politici publice, este nevoie de specialişti care să gândească proiectele de consolidare, care să ştie să proiecteze mai bine structurile de rezistenţă şi care să imagineze soluţii inovative.

În încheiere, ministrul Cseke Attila a reiterat importanţa de a avea specialişti buni atât în sfera privată, cât şi în cadrul instituţiilor publice, unde se produc schimbările care ne guvernează viaţa şi care ne pot ajuta în a avea eficienţă şi predictibilitate în munca de zi cu zi.

sursa foto UDMR