5 octombrie 2022

Cseke Attila: azi am aprobat finanţarea pentru construcţia a 142 de creşe noi în oraşe şi mediul rural

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Finanţarea necesară pentru construcţia a 280 de creşe noi, moderne şi eficiente din punct de vedere energetic a fost aprobată de Ministerul Dezvoltării. „142 de creşe noi au primit aprobare astăzi, pentru 52 de oraşe şi 90 de comune, iar cu cele 138 care au primit aprobare în august 2021, pentru a fi construite în municipiile din România, totalul creşelor noi aprobate pentru finanţare de către Ministerul Dezvoltării se ridică la 280”, a anunţat ministrul Cseke Attila, în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, ministrul dezvoltării a aprobat finanţarea necesară pentru 8 creşe mari, 20 creşe medii şi 62 creşe mici în mediul rural, şi pentru 6 creşe mari, 13 creşe medii şi 33 creşe mici în oraşe. În cele 280 de creşe aprobate până acum se creează locuri pentru 15.520 de copii; în prezent, în creşele de stat existente au loc 22.296 copii.

În prezent, în România funcţionează 395 de creşe de stat. Cu cele aprobate pentru finanţare astăzi şi până acum de Ministerul Dezvoltării, 280 în total, vom vedea un progres semnificativ în acest domeniu, susţine ministrul.

Ministrul a subliniat că, în cazul comunelor, cele pentru care a fost aprobată finanţarea au îndeplinit două criterii: au peste 5.000 de locuitori şi au avut, în ultimul an, cel puţin 100 de nou născuţi. „Dorim să ne asigurăm că vom construi aceste creşe acolo unde este nevoie de ele. În comunele adiacente marilor oraşe, locuiesc familii tinere, din care părinţii lucrează în municipiu, dar doresc să-şi înscrie copiii în creşele mai apropiate de casă”, a spus Cseke Attila.

Ministerul Dezvoltării are alocate, din bugetul naţional, dar şi din fonduri europene, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 230 de milioane de euro pentru construirea de creşe noi.

„Vom cere supracontractare pentru acest capitol de buget din PNRR, la fel am cerut şi pentru Fondul Local şi Valul Renovării. Prin această măsură, ne asigurăm că va fi cheltuit fiecare euro şi nu vom trimite bani înapoi la Bruxelles”, a arătat Cseke Attila.

Legat de stadiul creşelor care urmează să fie construite în municipii, aprobate în 2021, ministrul a subliniat că 60 sunt sau urmează să intre în procedură de achiziţie publică, iar la 4 se analizează ofertele primite de la potenţialii constructori şi, când vremea va permite, vor putea fi demarate lucrările de construcţii. „Se apropie momentul pentru care lucrez de mai bine de un an: punerea pietrei de temelie pentru prima creşă nouă. În curând vom avea creşe noi nu numai pe hârtie, ci le vom şi construi”, a spus Cseke Attila.

Beneficiarii pentru care a fost aprobată astăzi finanţarea au la dispoziţie 60 de zile pentru a depune documentaţia necesară realizării obiectivelor de investiţii, iar Ministerul aşteaptă în continuare solicitări pentru construcţia unor creşe moderne şi eficiente din punct de vedere energetic, a subliniat ministrul Cseke Attila, adăugând că informaţiile necesare întocmirii cererilor de finanţare se află pe pagina de internet a ministerului şi a Companiei Naţionale de Investiţii.

ANEXE:

1. Lista creşelor din mediul urban
https://www.mdlpa.ro/uploads/articole/attachments/6217454e9142e897353143.xlsx

2. Lista creşelor din mediul rural
https://www.mdlpa.ro/uploads/articole/attachments/6217454ea6a43716771577.xlsx