29 mai 2022

Cseke Attila: România se confruntă cu deficit mare de experţi tehnici pe diverse domenii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cseke Attila: România se confruntă cu deficit mare de experţi tehnici pe diverse domenii. Am decis organizarea sesiunii de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) organizează sesiunea de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici, în perioada 18-21 decembrie 2021, anunţă ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Examenele se vor susţine, pe lângă municipiul Bucureşti, în centrele regionale de examinare din Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi şi Timişoara, conform calendarului şi regulilor sesiunii de atestare tehnico-profesională 2021, publicat pe site-ul oficial al MDLPA (https://bit.ly/3bBVymn).

„Nevoia organizării examenului de atestare tehnico-profesională vine în contextul în care, din totalul de experţi tehnici, atestaţi în prezent, peste 50% au peste 70 de ani. În plus, în acest moment, în 24 de judeţe din ţară nu există niciun expert specializat pe securitatea la incendiu şi sunt foarte puţin experţi în securitatea clădirilor la cutremur. De altfel, am modificat procedura de concurs, astfel că examenul se va desfăşura exclusiv în scris, sub formă de test-grilă, păstrând confidenţialitatea candidaţilor”, a arătat Cseke Attila, ministrul dezvoltării.

În ceea ce priveşte securitatea la incendiu, sunt atestaţi 47 de experţi tehnici cu drept de practică valabil, a adăugat ministrul dezvoltării.

Candidaţii vor avea cel puţin 8, respectiv 12 ani de experienţă profesională, iar lucrările lor vor fi evaluate de alte comisii decât cele care vor organiza susţinerea testelor. Aceste comisii vor fi alcătuite, pe lângă experţii şi verificatorii atestaţi în prezent, şi din specialişti în domeniu şi profesori universitari.

Dosarele de înscriere se vor transmite pe e-mail, la adresa: inscrieri.atestari@mdlpa.ro, până cel târziu vineri, 03.12.2021.