Publicat: 8 Noiembrie, 2013 - 12:51
Share

Deputatul UDMR, Cseke Attila, și-a exprimat nedumerirea, într-o conferinţă de presă, cu privire la proiectul de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii, având ca obiect reorganizarea direcţiilor de sănătate publică (DSP) precum și înființarea și funcționarea unor autorități teritoriale de sănătate publică.

„Conform proiectului de hotărâre de guvern, se doreşte transferul, în cadrul procesului de descentralizare, a unor posturi din cadrul DSP-urilor către consiliile judeţene, respectiv înfiinţarea a 8 autorităţi teritoriale de sănătate publică (ATSP) şi 42 de oficii judeţene de sănătate publică (OSP). Oficiile judeţene şi-ar păstra competenţele de control şi inspecție, însă doar autoritățile teritoriale ar beneficia de personalitate juridică. Astfel, oficiile judeţene vor desfăşura în continuare activităţi de control şi inspecţie dar, de exemplu, raportul de control întocmit în județul Bihor sau Maramureş îşi va putea urma cursul numai dacă autoritatea teritorială de la Cluj-Napoca îşi va da acordul. De asemenea, rezultatele controalelor efectuate vor trebui aprobate acolo unde există personalitate juridică și drept de decizie, adică la nivel regional”, a explicat Cseke măsurile legislative propuse, care vor crea ineficiență în funcționarea sistemului de sănătate publică.

Referitor la personalul angajat din sistem, Cseke afirmă că direcţiile de sănătate publică au în prezent 3.700 de posturi, din care, în urma aprobării proiectului şi procesului de descentralizare un număr de 820 de posturi vor fi transferate către consilii judeţene, iar restul vor fi distribuite între autorităţile teritoriale şi oficiile judeţene de sănătate, ajungându-se astfel la o structură de personal de 2.880 de angajaţi în OSP-uri.

„Actualmente, cu o structură de personal mai numeroasă şi cu mai multe atribuţii, nu există instituții la nivel regional, deci este total lipsit de logică să funcționeze asemenea autorități regionale cu o structură de personal redusă şi având mai puţine atribuţii. Se pare că unele ministere nu au învăţat nimic din eşecul reorganizării direcţiilor de finanţe şi continuă <<pe ascuns>> procesul de regionalizare”, a concluzionat fostul ministru al Sănătăţii.