Publicat: 13 Decembrie, 2012 - 17:27
Site-ul www.grupul.ro a publicat un articol potrivit căruia Kovesi ar fi plagiat în teza de doctorat

Consiliul Superior al Magistraturii a admis "cererea de apărare a reputaţiei profesionale" formulate de Laura Codruţa Kovesi, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a acuzaţiilor de plagiat.

"Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) constată respectarea tuturor normelor de bună conduită în activitatea de cercetare ştiinţifică în cadrul tezei de doctorat „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”, susţinută de către Laura Codruţa Kovesi, în decembrie 2011, indicate în sesizare", se arată în raportul CSM.

Raportul redactat de Inspecţia Judiciară, în urma verificărilor a relevat următoarele:
"La data de 18.05.2012, pe site-ul www.grupul.ro, a fost publicat articolul în cuprinsul căruia se afirmă că, teza de doctorat susţinută, în luna decembrie 2011, de către doamna procuror Laura Codruţa Kovesi este un plagiat. În cuprinsul articolului se susţine că autorul lucrării de doctorat a copiat (fără să folosească ghilimelele sau să indice sursele) din lucrări cunoscute în domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar şi referate disponibile pe internet şi site-uri specializate.

La  22.05.2012 Grupul de Investigaţii Politice a sesizat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, în legătură cu posibilele fapte de plagiat ale doamnei procuror general Laura Codruţa Kovesi, în cadrul tezei de doctorat.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a trimis, la data de 24.05.2012, sesizarea către Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării care funcţionează pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului".

În urma verificărilor, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării a concluzionat că Laura Codruţa Kovesi a respectat toate normele în elaborarea tezei de doctorat.

„Analizând sesizarea nr. 606 din data de 25.05.2012 precum şi informaţiile, datele, documentele şi probele materiale, CNECSDTI constată respectarea tuturor normelor de bună conduită în activitatea de cercetare ştiinţifică. Drept urmare, apreciază ca fiind neîntemeiată calificarea drept plagiat a paragrafelor din cadrul tezei de doctorat „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”, susţinută de către doamna Laura Codruţa Kovesi, în decembrie 2011, indicate în sesizare.

CNECSDTI constată îndeplinirea tuturor procedurilor legale în vigoare la data susţinerii tezei de doctorat şi apreciază că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice a fost obţinut de doamna Laura Codruţa Kövesi în concordanţă cu legislaţia în vigoare în anul 2011”, se mai arată în comunicatul CSM.