Publicat: 1 Iunie, 2012 - 16:30
Share

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, Vineri, "Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass media" şi "Manualul pentru purtătorii de cuvânt şi structurile de informare publică şi relaţii cu mass media".

Cele două documente au fost elaborate în cadrul unui  proiect finanţat de Ambasada Olandei la Bucureşti, având ca temă „Întărirea comunicării şi cooperării între sistemul judiciar din România şi mass media”.
 
Fişa de proiect, activităţile şi calendarul de implementare au fost discutate în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 15 Noiembrie 2011.

Conform fişei de proiect aprobate, echipa de proiect a fost formată din 2 experţi olandezi, un jurnalist, un reprezentant al Ministerului Public, un reprezentant al DNA, un reprezentant al curţilor de apel şi 3 reprezentanţi ai CSM.

Pentru documentarea textelor supuse analizei Plenului, echipa de proiect a avut în vedere:
• legislaţia internă şi internaţională;
• recomandări, rezoluţii ale organismelor Uniunii Europene şi practica CEDO în materie;
• documentele de reglementare a relaţiilor sistemelor judiciare cu presa din Austria, Belgia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Spania şi Ungaria;
• propunerile rezultate din consultările instanţelor şi parchetelor pe parcursul anilor 2011-2012;
• propunerile rezultate din dezbaterea proiectului cu reprezentanţi ai sistemului judiciar şi ai mass media din 5 aprilie 2012;
• tratate, cursuri, studii referitoare la ştiinţele comunicării.

În urma analizării proiectelor în şedinţa Plenului din data de 22 mai 2012, a fost dispusă o nouă consultare, în cadrul conferinţei din data de 23 mai a.c., precum şi supunerea proiectului de Ghid unei dezbateri publice în perioada 24-30 mai 2012.

Documentele aprobate în şedinţa de azi a Plenului CSM sunt rezultanta tuturor consultărilor şi dezbaterilor la care au contribuit judecători şi procurori de la instanţe şi parchete, membri ai CSM,  jurnalişti din presa scrisă şi audio-vizuală, reprezentanţi ai societăţii civile.