Publicat: 27 August, 2018 - 18:53
Share

CSM intervine în scandalul protocoalelor şi precizează că, într-adevăr, Parchetul General a informat cu privire la aceste documente, însă Consiliul nu are competenţa să le avizeze. CSM mai spune că simpla informare nu are relevanţă, întrucât acest lucru nu validează în vreun fel protocoalele.

„În urma măsurilor dispuse de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa din data de 20 martie 2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la aceeaşi dată, a transmis Consiliului, spre informare, două protocoale clasificate, respectiv: * Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale, încheiat la data de 4 februarie 2009; * Protocolul privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii, încheiat la data de 8 decembrie 2016”, se arată în comunicatul de presă transmis de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Sursa citată mai precizează că la data de 30 martie 2018, protocoalele au fost restituite Parchetului General, în vederea continuării procedurii de declasificare.

„Precizăm că, potrivit dispoziţiilor Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, acesta nu are competenţa să avizeze încheierea protocoalelor între instituţiile din cadrul autorităţii judiciare şi alte instituţii publice, iar informarea ulterioară a Consiliului cu referire la aceste protocoale, în condiţiile amintite, nu are nicio relevanţă sub aspectul împrejurărilor în care acestea au fost încheiate, nevalidându-le sau legitimându-le în vreun fel”, mai spun membrii CSM.

 

Precizările vin după ce procurorul general, Augustin Lazăr, a publicat, luni, corespondenţa între CSM şi Ministerul Justiţiei privind protocoalele pe care Ministerul Public le-a încheiat cu SRI.

Tag-uri Institutii: