Publicat: 12 Ianuarie, 2012 - 16:12
Share

Consiliul Superior al Magistraturii cere Preşedinţiei retrimiterea Legii răspunderii magistraţilor în Parlament, pentru a fi reluate dezbaterile în raport de argumentele susţinute de sistemul judiciar.


Validarea Legii răspunderii magistraţilor a tensionat ședința de joi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În debutul şedinţei de plen, membri ai CSM au propus să emiterea unui punct de vedere al Consiliului către sistemul judiciar ori adresarea unor scrisori către Preşedinţie şi preşedintele Comisiei Europene.

Judecătoarea Mona Pivniceru de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, membru ales în CSM, a precizat că ar trebui să se ceară Preşedinţiei retrimeterea legii în parlament pentru scoaterea textelor care expun sistemul judiciar unui control în afara căilor de atac prevăzute de lege, înainte de promulgare.

Totodată, Pivniceru a explicat că înainte de a fi acceptată România în Uniunea Europeană s-a cerut de către oficiali europeni întărirea independenţei justiţiei române, astfel fiindu-i luată prerogativa ministrului Justiţiei de a declanşa acţiunea disciplinară împotriva magistraţilor.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, membru de drept în CSM, a spus că este împins sistemul într-o dezbatere neprincipială, care nu are finalitate practică.
"Dacă decizia Curţii Constituţionale ar fi fost invers şi eu ca ministru al Justiţiei aş fi făcut ceea ce propuneţi voi aici ? Ce aţi fi făcut? Nu aţi fi invocat decizia Curţii ? Chiar aşa de greu e să înţelegem când un proces instituţional ia sfârşit?", a spus Predoiu.


Ministrul a spus că în calitatea sa de membru al CSM a observat cum acest for este împins pe căi înfundate. "Este împins fie din lipsă de inspiraţie, fie pur şi simplu dintr-un egosim instituţional pe care nu-l înţeleg", a continuat Predoiu, adăugând că scrisorile pe care le va remite CSM vor impune solicitări de opinii ale experţilor. "Şi ce credeţi că vor spune opiniile experţilor ? Că aveţi procedură legală peste Curtea Constituţională", a declarat demnitarul.