Publicat: 29 Octombrie, 2013 - 10:32
Share

În şedinţa din data de 29 octombrie 2013, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din funcţia de procuror, începând cu data de 29 octombrie 2013, a doamnei Angela - Eugenia Nicolae, procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe - altele decât Phare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa.
Hotărârea Secţiei pentru procurori a CSM a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare, şi 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Solicitarea de suspendare a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie. 

Angela - Eugenia Nicolae, procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe altele decât PHARE din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este implicată în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro.

Angela Eugenia Nicolae, sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe (altele decat PHARE) din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), este cercetata pentru doua infractiuni de trafic de influenta in forma continuata, iar fiul ei, pentru complicitate la trafic de influenta in forma continuata, se precizeaza intr-un comunicat de luni seara al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, sustinerea si implicarea mamei sale, a cerut, in numeroase randuri, si a primit diferite sume de bani de la doi dintre invinuitii cercetati in dosarul evaziunii, lasandu-i sa creada ca, prin calitatea de procuror sef birou la PICCJ, Angela Eugenia Nicolae va putea influenta obtinerea unor solutii favorabile in dosarele penale in care erau cercetati pentru infractiuni de evaziune fiscala.

Astfel, arata DNA, in perioada 2012-2013, Angela Eugenia Nicolae a pretins si primit de la invinuiti, in mod repetat, la diferite intervale de timp, direct si prin intermediul fiului sau, sume de bani intre 2.000 lei si 5.000 lei.

"Un mod de operare similar, a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela si in raporturile cu o alta persoana, administrator si asociat in mai multe societati cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectiva a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis ca va interveni pe langa un prim procuror al unui Parchet de pe langa Judecatorie, pentru a-i facilita unui prieten obtinerea unei solutii favorabile in dosarul penal in care era cercetat pentru savarsirea infractiuni de conducere sub influenta bauturilor alcoolice si vatamare corporala din culpa. Ancheta penala a fost finalizata, dar nu in sensul promisiunii facute de Nicolae Eugenia Angela, ci in sensul trimiterii in judecata a persoanei cercetate", mai sustin procurorii anticoruptie.

Angela Eugenia Nicolae si fiul ei vor fi prezentanti instantei supreme, marti, cu propunerea de arestare preventiva.