Publicat: 22 Aprilie, 2020 - 16:46
Share

Cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a Zilei PamantuluiSAS si Institutul International pentru Analiza Sistemelor Aplicate (IIASA) isi unesc fortele pentru a transforma cunostintele acumulate prin crowdsourcing in actiuni concrete care vor ajuta la protejarea planetei.

Institutul pune un accent deosebit pe taierile de paduri si aplicabilitatea Inteligentei Artificiale (AI) in intelegerea tuturor ecosistemelor planetei. Dezvoltarea unui model AI incepe cu inteligenta umana.

Pentru acest proiect, SAS si IIASA lanseaza impreuna o aplicatie online crowdsource, pentru a aduna informatiile colective ale comunitatii. Cele doua organizatii solicita voluntarilor pasionati de stiinta (elevi, studenti, artisti, cercetatori) sa sprijine demararea acestui efort prin examinarea si evaluarea imaginilor din padurea tropicala. Aceste imagini arata terenuri neatinse si terenuri care ar putea fi afectate de dezvoltarea umana.

Atunci cand oamenii marcheaza regiuni in care au identificat semne ale interventiei umane asupra mediului, acestia ajuta modelele AI sa devina mai inteligente. De exemplu, este usor pentru un om sa distinga intre un drum (care semnaleaza interventie umana) si un rau, dar un model AI nu va cunoaste diferenta pana cand nu va obtine o pregatire suficienta prin invatarea din observatiile umane.

Cei interesati pot accesa linkul sas.com/rainforest pentru a clasifica imaginile care prezinta semne de defrisare si ajuta modelele de AI sa invete si sa se imbunatateasca la fiecare iteratie.