Publicat: 22 Decembrie, 2015 - 14:28
Share

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” face un cadou special tuturor vizitatorilor săi!

În perioada 22 și 31 decembrie 2015, expoziția temporară de reptile vii intitulată „Cu sânge rece” va putea fi vizitată gratuit!

Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”.

Reptilele au fost primele vertebrate care au cucerit cu adevărat uscatul în urmă cu mai bine de 300 de milioane de ani, urmând ca pe parcursul a 200 de milioane de ani să domine complet aproape toate mediile de viaţă disponibile. Speciile existente în prezent, mai mult de 10.000 cunoscute, reprezintă doar o mică fracţie din diversitatea existentă odată. Chiar şi aşa, grupul reptilelor impresionează prin varietatea de mărimi (de la animale nu mai mari decât o unghie, la giganţi de 10 metri lungime), forme (ţestoase, sopârle, şerpi, crocodili) sau adaptări (pentru mediul acvatic, mediul terestru şi chiar aerian).

Reptilele au inspirat numeroase legende şi mituri, şarpele apărând în toate culturile antice, de la egipteni până la greci şi romani, fiind privit ca un simbol al puterii, al inteligenţei sau al vindecării. Crocodilii erau consideraţi de vechii egipteni ca fiind responsabili pentru înverzirea malurilor, iar elenii considerau că şopârlele au rol în prezicerea viitorului.

Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem.

Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18).