25 octombrie 2021

Cu „Vedeta populară”, tradiţia merge mai departe!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe 6 iunie, la TVR 1, aflăm ultimul concurent calificat în semifinala „Vedeta populară”. Iuliana Tudor ne aşteaptă duminică, de la ora 21.00, să petrecem o seară de neuitat, cu muzică bună, voci unice şi tradiţii de nepreţuit ale românilor.

Mulţi concurenţi tineri au venit în acest sezon la „Vedeta populară”. Unii cu o experienţă impresionantă, în ciuda vârstei, alţii – la început de drum. De cele mai multe ori, în spatele succesului lor stă un părinte sau un bunic care şi-ar fi dorit să cânte, dar nu a fost să fie pentru ei. Fac însă eforturi pentru generaţia următoare. Numeroase familii nu renunţă la tradiţii şi la folclor, iar rezultatele le vedem pe scenă, la „Vedeta populară”, în fiecare duminică seara.

Din această categorie de păstrători ai tradiţiei şi folclorului românesc face parte şi o tânără bănăţeancă, de 23 de ani, studentă la Ştiinţe Economice. Mama ei şi-ar fi dorit să urmeze o carieră în muzică, dar nu a avut posibilităţi. Fiica însă i-a moştenit talentul şi cu susţinerea mamei, urmează şi canto la o şcoală de arte din Reşiţa. Dacă va reuşi să fie ea cea de-a şasea semifinalistă la „Vedeta populară”, vedem duminică seară, la TVR 1, când Iuliana Tudor ne primeşte cu braţele deschise în familia celor care iubesc tradiţia şi folclorul românesc. Concurenţii sunt acompaniaţi de această dată de Orchestra Rapsodia Bihoreană, dirijor Liviu Buţiu.

Tot dintr-o familie muzicală vine şi o tânără de 24 de ani, profesoară de educaţie muzicală în Târgu Mureş. De mică i-a plăcut mult să cânte, aşa încât mama chiar ajunsese să o roage să mai şi tacă din când în când. Fost toboşar, tatăl ei a renunţat la muzică pentru o altă carieră. Fratele ei studiază tot muzică şi cântă la clarinet, caval şi saxofon. Mureşeanca visează să înregistreze împreună cu fratele ei, dar până atunci vrea să dovedească de ce e în stare la „Vedeta populară”.

Şi tot pentru ultimul loc în semifinala concursului de talente din folclorul românesc luptă şi o moldoveancă din Neamţ, fascinată de cântecele şi urăturile bunicului, o viitoare doctoriţă stomatolog, care studiază şi canto, şi un piteştean atât de pasionat de muzica lăutărească oltenească veche, încât lucrarea lui la masterul de etnologie, antropologie culturală şi folclor este, evident, tot despre lăutari.

Sunt ultimii cinci concurenţi care intră în cursa pentru semifinala „Vedeta populară” şi premiul de 100.000 de lei. Cu toţii îşi doresc să impresioneze juriul „Vedeta populară”, dar numai unul va se va califica mai departe. Duminică seară, la TVR 1, la finalul celor două ore de concurs, Iuliana Tudor ne va anunţa câştigătorul. „Vedeta populară” este, ca de obicei, la TVR 1, iar românii de peste graniţă o pot urmări simultan, la TVRi şi TVR Moldova.