16 mai 2021

Cuba numește atacurile aeriene americane asupra Siriei o “încălcare flagrantă a suveranității republicii”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Atacurile aeriene ale SUA asupra Siriei încalcă flagrant suveranitatea sa și Carta ONU, declarație făcută sâmbătă de către ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez Parrilla.

„Cuba condamnă agresiunea SUA împotriva Republicii Arabe Siriene în provincia Deir ez-Zor, de lângă granița siriano-irakiană. Aceasta este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre frățești, precum și a dreptului internațional și Cartei ONU „, a scris el pe Twitter .

În noaptea de 26 februarie, Statele Unite au lansat atacuri aeriene în zona frontierei siriano-irakiene. Pentagonul a spus că acest lucru „a fost făcut ca răspuns la atacurile recente din Irak asupra reprezentanților Statelor Unite și ai coaliției, care au efectuat o operațiune împotriva grupării teroriste Stat Islamic”. Atacul ar fi vizat ținte ale unor grupuri pro-iraniene, inclusiv Kataib Hezbollah și Kataib Seyyed al-Shuhada. Compania de televiziune și radiodifuziune de stat din Siria a numit acțiunile Washingtonului “agresiune”. La randul sau, canalul de televiziune saudit  Al Arabiya a  raportat moartea a 22 de membri ai formațiunilor pro-iraniene.

Damascul a cerut Consiliului de Securitate al ONU să pună capăt atacurilor SUA asupra teritoriului sirian

“Consiliul de Securitate al ONU trebuie să își recunoască responsabilitatea de a menține pacea în Orientul Mijlociu și să ia măsuri imediate pentru a pune capăt atacurilor SUA asupra teritoriului sirian”, lucru afirmat în mesajul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Arabe Siriene, transmis sâmbătă Consiliului de Securitate al ONU, după cum a raportat agenția SANA.

După cum subliniază Ministrul Sirian de Externe, „astfel de acțiuni vor duce, inevitabil, la tensiuni crescute în Orientul Mijlociu, ceea ce este în interesul grupurilor teroriste”.

Teroriștii ISIS au aruncat în aer o conducta de gaz în estul Siriei, drept urmare, a existat un incendiu în două locuri.

Teroriștii din grupul Statului Islamic ISIS au sabotat sâmbătă o conductă de gaz în provincia siriană Deir ez-Zor, după cum a raportat agenția SANA , citand Ministerul Petrolului și Resurselor Minerale din țară.

„Ca urmare a exploziei conductei, a avut loc aprinderea în două locuri, pompierii și o echipă de reparații s-au deplasat la locul afectat de sabotaj”, semnalează presa locală.

Pe 19 ianuarie, un alt incendiu mare a izbucnit în apropierea unei stații de distribuție a gazelor și a unei rafinării de petrol din orașul sirian Homs. A fost cauzat de explozia unui rezervor de combustibil, care se afla in vecinătate.

Teroriștii care operează în estul Siriei au sabotat în repetate rânduri conductele de petrol și gaze într-un efort de a afecta economia națională. În 2020, au folosit drone de luptă pentru a lovi ținte legate de infrastructura de petrol și gaze.

Redactor Ciprian Pop