20 septembrie 2021

Cuba: „Protestele au dispărut, problemele rămân”

CUBA HAVANA
Distribuie pe rețelele tale sociale:
„Protestele au dispărut, problemele rămân”, sub acest titlu isi prezinta editorialul despre ceea  ce se petrece in aceste zile in cuba corespondentul TASS la Havana,  Evgeny Zadorozhny

Numărul patrulelor poliției pe străzile Havanei a crescut după revolte. Aceștia reacționează rapid la orice fel de comportament neobișnuit, deoarece, potrivit autorităților, probabilitatea provocărilor este destul de mare

 Protestele și revoltele care au început duminică și s-au răspândit rapid în mai multe orașe din Cuba au venit ca o surpriză pentru autoritățile insulei. Mulți experți numesc incidentul cele mai mari demonstrații antiguvernamentale din istoria postrevoluționară a Cubei.

Luni, numărul de patrule de poliție pe străzile Havanei a crescut, ofițeri în uniformă militară și oameni în civil sunt de serviciu în oraș – membri ai Comitetului pentru Apărarea Revoluției, ale cărui birouri sunt în fiecare cartier din 1959, sunt, de asemenea, printre ei . Nu sunt mulți oameni pe străzi, inclusiv din cauza ploii. Poliția care patrulează în Capitală reacționează rapid la orice fel de comportament neobișnuit, deoarece, potrivit autorităților, probabilitatea diverselor provocări este, în prezent, destul de mare.

La pregătirea materialului, corespondentul TASS a încercat să facă poze cu paza străzilor, dar nici acreditarea jurnalistică oficială a Ministerului Afacerilor Externe al republicii nu i-a convins pe oamenii legii de scopurile exclusiv profesionale ale corespondentului. De asemenea, au apărut dificultăți la transferul fotografiilor – Internetul funcționează intermitent în Cuba în aceste zile, spune acesta.

Ce se întâmplă pe străzi
În timpul zilei nu există mulțimi de oameni în centrul orașului, dar în unele locuri se organizează mitinguri în sprijinul acțiunilor conducerii țării și există și agitație.  Pe clădirile sunt atârnate steagurile republicii, organizația revoluționară a „Mișcării din 26 iulie” a lui Fidel Castro și cel al Uniunii Tinerilor Comunisti.

Cei adunați la una dintre demonstrațiile de lângă clădirea administrației orasenesti de la Havana urmăresc la televizor un discurs al președintelui țării, Miguel Diaz-Canel, care cu o zi mai devreme a făcut apel la apărătorii ideilor Revoluției să iasă în stradă „pentru a preveni provocările împotriva statului „. În discursul său, liderul a subliniat că autoritățile nu consideră că protestele sunt pașnice.

„Dușmanii Cubei încearcă să profite de situația dificilă din țara noastră, la apogeul pandemiei. Și acest lucru se adaugă genocidului criminal adus cu sine de blocada, care s-a intensificat doar sub conducerea ex – președintelui SUA Donald Trump Nu vom permite acest lucru, strada aparține oamenilor, revoluționarilor „, a spus un participant la mitingul organizat de autorități pentru corespondentul TASS . Ziarele de luni dimineață au ieșit cu titluri similare.

Nu departe de locul demonstrației, în cartierele istorice din Havana Veche (Habana Vieja), angajatul uneia dintre cafenele era mai puțin lipsit de ambiguitate. „Ce să ascunzi, există o mulțime de probleme, autoritățile trebuie să facă ceva în legătură cu situația. Mulți oameni doresc mai multe oportunități de a-și îmbunătăți viața. Aceeași afacere cu restaurante, ca să spunem pe șleau este obosită de restricțiile legate de covid și am rămas fără produse de strictă necesitate. Dar, mi se pare că protestele nu sunt ceva care să schimbe radical situația, nu cel mai bun mod „, a spus fata.

Impactul rețelelor sociale
Diaz-Canel a mai remarcat în discursul său că a existat o campanie activă pe rețelele de socializare împotriva conducerii insulei, campanie purtată din străinătate. La sfârșitul anului 2018, când Internetul mobil a început să funcționeze în Cuba, mulți s-au întrebat: „Nu se folosește pentru a organiza o revoluție„ twitter” pe insulă, așa cum s-a întâmplat deja în multe țări?” Și rețelele sociale au jucat un rol major în extinderea protestelor de duminică.

Sloganul protestelor poate fi numit hashtagul #SOSCuba, care a apărut destul de des pe rețele în ultimele zile, iar unul dintre obiectivele postărilor sale a fost să atragă atenția asupra situației din provincia Matanzas, la est de Havana , unde spitalele nu dispun de suficiente medicamente. Dar cel de-al doilea subtext al #SOSCuba are legătură cu cererile de „intervenție umanitară” ale comunității internaționale.

Al doilea slogan folosit în mod activ de protestatari pe stradă duminică este „Patria y vida” (spaniolă pentru „Patrie și Viață), spre deosebire de sloganul Revoluției Cubane „Patria o muerte” (Spaniolă pentru „Patria sau Moarte”). „Patria y vida” este un slogan memorabil, eminamente uman, împrumutat din cântecul cu același nume, în textul căruia situația din țară și politica autorităților oficiale sunt aspru criticate. Piesa a fost înregistrată de un tandem de interpreți, inclusiv una dintre cele mai faimoase trupe cubaneze ale momentului.

Alte probleme
În prezent, în Cuba, pe lângă proteste, există o mulțime de probleme economice, a căror prezență justifica indignarea unui număr de cetățeni, a admis președintele în discursul său. Există o lipsă de alimente pe insulă, unele produse pot fi achiziționate numai în magazine de schimb valutar, în timp ce este aproape imposibil să cumpărați valută străină în bănci. Anterior, oamenii, de pe piața neagră, cumpărau dolari în numerar de două ori față de rata oficială, dar exact înainte ca băncile să înceteze să le accepte acum o lună. A devenit mai dificilă completarea unui card valutar.

O altă problemă este factorul restricțiilor impuse în legătură cu pandemia: anul acesta, mulți comercianți au adus o parte din echipamentele și produsele din Rusia – una dintre puținele destinații în care nu este necesară o viză pentru intrarea cubanezilor, iar zborurile sunt efectuate relativ regulat. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Francisco Duran, a anunțat recent că cei care vin din străinătate vor trebui să se afle într-o carantină de 14 zile într-un izolator gratuit sau într-un hotel plătit. O altă limitare este doar un singur bagaj înregistrat per persoană.

Un alt factor sunt întreruperile de curent. Vara, în condiții de umiditate ridicată și căldură tropicală, este greu să trăiești fără aerisirea localului, iar produsele pe care am reușit să le cumpărăm după ce am stat la coadă timp de o oră la magazin dispar într-un frigider care nu raceste bine sau raceste cu întreruperi. Conform informațiilor din rețelele de socializare, revolta în orașul San Antonio de los Baños, la sud de Havana, a început, printre altele, din cauza unei întreruperi prelungite a curentului.

Înțelegerea de către autorități a importanței excepționale a acestei probleme este evidențiată de faptul că aceasta tema a fost cea abordată, in  primul rând de președintele în alocuțiunea sa adresată cetățenilor, promițând să restabilească furnizarea de energie electrică. Factorul de întrerupere în masă a intrat în mintea cubanezilor încă din anii 90 ai secolului trecut, când electricitatea nu putea fi disponibilă timp de opt sau mai multe ore pe zi. Și în 1994, în plină criză economică după prăbușirea lagărului socialist, au avut loc demonstrații antiguvernamentale pe ‘bulevardul Malecon din zona centrala a municipiului Havana . Apoi, problema protestelor a fost rezolvată cu participarea directă a lui Fidel Castro.

Iluzia „putem face totul” creată pe internet i-a determinat pe mulți protestatari să întreprindă acțiuni mai radicale, cum ar fi aruncarea cu pietre asupra poliției, răsturnarea mașinilor de patrulare și spargerea vitrinelor magazinelor, ceea ce este simbolic, a magazinelor de schimb valutar, cu eliminarea ulterioară a întregului lor conținut. Într-un fel sau altul, încă o problemă a fost adăugată numărului mare de probleme cu care se confruntă conducerea insulei – manifestările oponenților împotriva cursului actual în mai multe orașe simultan.

Ciprian Pop