25 octombrie 2021

Cuba reiterează respingerea blocadei SUA

Ministrul cubanez al comerțului exterior și investițiilor, Rodrigo Malmierca,
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul cubanez al comerțului exterior și investițiilor, Rodrigo Malmierca, și-a reafirmat opoziția față de blocada economică, comercială și financiară a guvernului Statelor Unite, consolidată cu 240 de măsuri.

Pe contul său oficial de Twitter, el a denunțat că blocada a fost prelungită în timpul administrației Donald Trump, chiar și în timpul pandemiei, și a spus că, din moment ce Covid-19 și măsurile coercitive sunt încă în vigoare,  blocada trebuie ridicată .

Malmierca a subliniat în mai multe forumuri internaționale că Havana se confruntă cu o intensificare fără precedent a asediului, care afectează grav comerțul exterior cubanez, în special exportul de bunuri și servicii, precum și importul de materii prime, alimente și materiale pentru dezvoltarea industriei.

Ca urmare a pandemiei, la nivel mondial a izbucnit o criză intersectorială pe scară largă, exacerbată de războaie comerciale și de măsuri coercitive unilaterale care încalcă dreptul internațional.

Potrivit celui mai recent raport privind daunele cauzate de politica de la Washington, în perioada aprilie 2019 – martie 2020, pierderile din comerțul exterior  al Cubei, sub acest concept s-au ridicat la peste 3 miliarde de dolari.

Incapacitatea de a intra pe piața Statelor Unite a valorat mai mult de 131 milioane dolari, la care s-au adăugat pierderile cauzate de interzicerea utilizării monedei acestei țări în tranzacțiile internaționale.

Cuba se confruntă, de asemenea, cu impactul negativ al utilizării intermediarilor comerciali, având ca rezultat prețuri mai ridicate ale mărfurilor și depășiri de costuri pentru transportul de mărfuri și asigurări care trebuie plătite pentru schimbarea geografică a comerțului în regiuni mai îndepărtate.

Respingerea blocadei și cererea de încetare a măsurilor coercitive unilaterale fără un mandat internațional impus de Casa Albă statului caraibian crește în întreaga lume datorită acțiunilor simpatizanților si prietenilor Cubei in toata lumea.

Ciprian Pop