25 octombrie 2021

Cuba și Rusia marchează o altă aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice

CUBA
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cuba și Rusia sărbătoresc astăzi cea de-a 61-a aniversare a restabilirii relațiilor diplomatice, care, potrivit ambelor guverne, rămân la un înalt nivel în toate domeniile.

La 21 aprilie, liderii Cubei, Miguel Diaz-Canel și Rusia, Vladimir Putin, au purtat o  conversație telefonică amicală , în care și-au reafirmat voința reciprocă de a dezvolta în continuare legăturile politice, economice și comerciale.

Acest obiectiv s-a reflectat în desfășurarea in perioada 31 martie – 1 aprilie, la Havana a celei de-a XXVIII-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale cubano-ruse pentru cooperare comercială, economică, științifică și tehnică.

Acest mecanism joacă un rol important în consolidarea legăturilor bilaterale în toate sferele, inclusiv comerciale, științifice și tehnice, culturale, educaționale și umanitare.

Cuba și Rusia au în prezent proiecte de cooperare și afaceri în domenii precum metalurgia, metalurgia feroasă, transportul feroviar și rutier, sectorul energetic, cooperarea în educație, precum și în domeniul științei și al celui farmaceutic.

Dintre acestea, se remarcă modernizarea și reabilitarea infrastructurii feroviare a insulei din Caraibe, care a avut un impact mare asupra economiei și societății, și încă cu investiții de peste un miliard de euro din partea Moscovei.

În plus, proiectele legate  de producția de energie, inclusiv modernizarea centralelor electrice și construcția de unități de nouă generație, precum și utilizarea surselor regenerabile, sunt alte aspecte importante in aceasta sfera.

Rusia este, de asemenea, una dintre principalele surse de intrare turistică către Cuba, o piață care crește în fiecare an și rămâne una dintre cele mai stabile în pofida pandemiei.

Ambele țări sunt angajate în calea suverană a dezvoltării, au declarat miniștrii de externe ai celor doua tari, Serghei Lavrov și Bruno Rodriguez, într-un articol comun publicat cu aceasta ocazie. Textul reafirmă, de asemenea, că popoarele Cubei si Rusiei sunt unite de valori fundamentale și o înțelegere comună a istoriei și că guvernele lor sunt optimiste cu privire la viitorul relațiilor bilaterale.

Foto E-International Relations

Ciprian Pop